hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> Táplálásterápia
2020-11-25

Napjainkban, amikor az elhízás egyre égetőbb népegészségügyi problémaként jelenik meg, gyakran az alultápláltság témája marginális kérdésként tűnik fel a mindennapi orvosi gyakorlatban, többek között az apellátásban is.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2020-08-10

A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-02-08

Nem mind allergia, ami annak látszik, mégis többen gondolják magukról, hogy ételallergiásak, mint ahányan valóban azok, írja a hvg.hu.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-02-12

A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a kisgyermekek körében: százból három babánál és kisgyermeknél jelennek meg a betegség tünetei.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2012-08-20

Augusztus 25-26-án tizenhatodik alkalommal rendezik meg a vegetáriánus fesztivált.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyerekgyógyászat
2012-02-07

2012 februárjában a Medico Uno megkezdi a Humana tápszercsaládhoz tartozó  új termék forgalmazását.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-06-28

Hasznos lehet megkóstoltatni a két hetesnél kisebb csecsemőkkel a tehéntejet, mert ez megvédheti őket a tej fehérjéivel szembeni allergiától.

#8
Medical Tribune I. évf.9. szám
Medical Online
2003-05-01
Adatbank az élelmiszer-allergiásokért Nem biztos, hogy mindenki élelmiszer-allergiás, aki annak tartja magát. Az allergia valóságtartalmát megfelelő provokációs és szerológiai vizsgálatokkal kellene ellenőrizni, hogy megóvhassuk betegeinket az indokolatlan diéta káros hatásaitól. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól sokan előzetes kivizsgálás nélkül kérnek segítséget. Az Európai Unióban 3–7 millióra becsülik a táplálékallergiások számát. Ennyien vannak, akiket valóban érint ez a betegség – és sokkal többen azok, akik betegnek hiszik magukat. Egy német vizsgálatból nemrég kiderült: a lakosság 20 százaléka tartja magát allergiásnak valamilyen élelmiszerre, valójában azonban mindössze egytizedük, vagyis a lakosság két százaléka az. Magyarországra ugyanez jellemző – vázolja a helyzetet Horváth Zoltánné, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Dietetikai Tanszékének adjunktusa, az Allergia Adatbank munkatársa. Mialatt beszélgetünk, megcsörren a telefonja, és egy magát élelmiszer-allergiásnak vélő érdeklődő kér tőle tanácsot, aki orvoshoz még egyszer sem fordult panaszával. Száma (486-4826) ugyanis nyilvános: tőle igényelhető az adatbank kilenc füzete, amelyek a leggyakoribb ételallergének (tejcukor, tejfehérje, glutén, szója, tojás, földimogyoró, azoszínezékek, benzoesav és kén-dioxid) szerint csoportosítva tartalmazzák a hazánkban kapható, allergéntől mentes termékek listáját. A füzeteket (áruk darabonként 150 forint, plusz postaköltség) bárki megkaphatja, a még nem kivizsgált érdeklődőket azonban előbb igyekeznek orvoshoz irányítani, hogy felesleges diétával senki ne vonjon meg magától nélkülözhetetlen tápanyagokat.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok.