hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-08-30

DNS-elemzéssel tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a "paleoeszkimók", a mai eszkimók előtti őslakók kihalt kultúráinak történetét.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2011-03-28

Egy, az alaszkai yup’ik eszkimókkal foglalkozó vizsgálat szerint az eszkimókat, akik átlagosan hússzor annyi omega-3 zsírsavat fogyasztanak, mint az USA 48 másik államának lakói, ez a nagy mennyiség megvédi a kövérséggel kapcsolatos krónikus betegségektől, mint amilyen a diabétesz és a szívbetegség. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kövéreknek érdemes elkezdeniük halolaj étrendkiegészítőket fogyasztani.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-01-18
Ritkábban kerülnek szívroham miatt kórházba azok a középkorú férfiak, akik rendszeresen esznek zsíros halból készült ételeket. Korosodó dán polgárok vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.
#4
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2009-04-18
A Kanada sarkvidékén elő eszkimók, az inuitok számára a globális felmelegedés nem csupán földjüket változtatja meg, de ételüket is megmérgezi. Az inuitok táplálékának jelentős részét az általuk elejtett fókák és fehér delfinek teszik ki.
#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2008-07-27
Az inuitok étrendjében szereplő telitetlen zsírsavak védenék az ereket, a dohányzás elterjedése viszont fokozza a koszorúérbetegség kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményei szerint egyelőre győzött a cigaretta
#6
Medical Tribune I. évf.15. szám
Medical Online
2003-08-01
Kórház-rekonstrukciók – pénz hiányában marad a remény A parlament nem hagyta bizonytalanságban a jobb jövőben reménykedő kórházakat. Mielőtt a képviselők nyaralni mentek, döntöttek az idei címzett támogatásokról. Örülhet tizenkét kórház – és újabb egy évet kell várnia a legközelebbi lehetőségre negyvenöt másiknak. Egyöntetű vélemény, hogy a címzett támogatás önmagában nem elegendő egy intézmény rekonstrukciójára, ugyanakkor a legnagyobb elérhető összegeket kínáló forrás nélkül nehéz mozdulni. Minden ötödik pályázó nyer (az ideiek mintegy húszmilliárd forinton osztoznak), miközben a többiekre is szinte kivétel nélkül ráférne a felújítás. „Fogalmam sincs, miért utasítanak el minket évről évre. A döntést nem indokolják” – mondta lapunknak Csenki Mihály, Kiskunfélegyháza városi kórházának gazdasági igazgatója. „Csak arra tudok gondolni, hogy több volt az eszkimó, mint a fóka. Mivel az idén sem jártunk sikerrel, az önkormányzat és a megye kénytelen lesz a saját zsebébe nyúlni.” Mások nagyon is biztosak abban, ki miért kap támogatást. Az edelényi kórházat a Horn-kormány még be akarta zárni, az Orbán-kabinet 1,384 milliárdos címzett támogatással segítette. A politikai tényező sokak szerint még ennél is közvetlenebbül érvényesül. Akik az előző négy évben hoppon maradtak, mostanáig reménykedtek.
#7
Medical Tribune I. évf.16. szám
Medical Online
2003-08-01
Nyelvi csodák A törzsi élet szabályai sokszor megkövetelik a testékszerek használatát, a maja indiánok emiatt általában a nyelvüket, az eszkimók és egyes dél-amerikai törzsek tagjai az ajkukat szúrják át és díszítik kövekkel, csonttal vagy fával. A nyugati kultúrában más az ok, a cél és az alapanyag, de a mellékhatások és szövődmények ugyanazok. Ékszert – az ajkaktól a nagyajakakig – a test bármely pontjára lehet helyezni. A szájüreg a legnépszerűbb területek közé tartozik. Intraoralisan leggyakrabban a nyelven – dorsoventralisan vagy dorsolateralisan –, a nyelvféken, illetve a nyelvcsapon; perioralisan pedig az ajkakon, az ajakpír határán (a sulcus labiomentalisban) találkozhatunk a súlyzó, bogyó vagy gyűrű alakú ékszerekkel. A jó minőségű, allergiás reakciót nem okozó piercingek 14 vagy 18 karátos aranyból, titániumból vagy nióbiumból készülnek. Már az ékszer behelyezése sem veszélytelen, hiszen a választott területet át kell szúrni, ami a vérzés és az idegkárosodás veszélyével jár, különösen a gazdag ér- és idegellátású nyelven. Az idegek sérülése pedig szenzoros vagy motoros zavart okozhat. A nem kellően steril eszközökkel végzett beavatkozással átvihető a hepatitis, a tetanusz, a HIV- és egyéb fertőzések is. A rossz minőségű anyagból (például ezüst-bevonatú sárgarézből) készült ékszer erősen allergizálhat. Behelyezés után is a nyelvpiercing okozza a legtöbb problémát. A nyelv természetes duzzadása normális esetben pár nap alatt elmúlik, de a beszéd, a rágás és a nyelés addig rendkívül nehéz. Előfordulhat torokfájdalom, a regionális nyirokcsomók megnagyobbodása és érzékennyé válása, valamint a garatreflex időleges károsodása. A nyelvduzzanat mérséklésére legalkalmasabb a tengeri sós oldattal történő öblögetés. Az esetleges lokális infekciók már nagyobb körültekintést igényelnek: eredményesen kezelhetők klórhexidines öblítéssel, a seb kitisztításával, súlyosabb esetben szisztémásan adott antibiotikummal. A gingiva is sérülhet, ha az ékszert viselője sokat mozgatja a szájüregben, és így az ínyhez dörzsöli.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.