Ma már megvalósítható, hogy az egészségügyi adatokat és videókat a távoli, vidéki kórházakból nagy centrumok stroke neurológusaihoz továbbítsák, és így a beteg olyan ellátáshoz jut, mintha a szakértő is a betegszobában lenne – erről számoltak be októberben a Kanadai Stroke Kongresszuson.
Elkeseredett küzdelmet folytat a stroke-betegek gyógyításáért a Magyar Stroke Társaság és elnöke, a debreceni Neurológiai Klinika tanszékvezető professzora. Csiba László - mint azt a Medical Tribune-nek adott interjúban elmondja - a pénzhiány miatt ma sem a stroke gyógyítása, sem a túlélők rehabilitációja nem megfelelő Magyarországon. A társaság ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és számos szórakoztató programmal várja az érdeklődőket szombaton, október 11-én a Lurdy Házban, Budapesten. A Stroke Napja nevű rendezvényen a szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.
Ma Magyarországon számos tényező nehezíti az akut stroke-ellátás hatékonyságát. A legkomolyabb gondok egyike, hogy bár egyre több intézményben van CT, olyan szakember kevés akad, aki képes értékelni a vizsgálati eredményeket. A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikája hazánkban az első, amely ennek a problémának az áthidalására 24 órás speciális videó- és hangkapcsolatot, valamint non-stop konzultációt biztosít a kisvárdai és a mátészalkai kórház számára, lehetővé téve, hogy a két városi intézményben is rövid időn belül megkezdjék a stroke eredményes kezeléséhez elengedhetetlen lízist. A szeptember 19-én indult úgynevezett TeleStroke rendszerhez még két-három kórház csatlakozhat. A Tele- Stroke ugyan jelentős lépésnek számít az Európában, így nálunk is a harmadik leggyakrabban halálhoz, illetve rokkantsághoz vezető agyi érkatasztrófa kezelésében, azzal kapcsolatosan azonban, hogy minden strokebeteg a megfelelő kezelést, illetve rehabilitációt kapja, még rengeteg a teendő.
Interjú a Magyar Stroke Társaság elnökével a 3. oldalon
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?