Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
Valójában az elhízás számos kóros állapothoz és a mortalitás emelkedéséhez kapcsolódik. Közelebbről, a túlsúly és az elhízás jól ismert rizikófaktorok számos gasztrointesztinális (GI) betegségben, mint a funkcionális GI betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a GI rák.
A gastro-oesophagealis reflux betegség a fejlett országok népbetegsége. Még a típusos tünetekkel járó, szövődménymentes formák egyszerűnek tűnő kezelése is hordoz buktatókat, a szövődményes formákban pedig adekvát refluxkontroll nélkül nem várható a progresszió kivédése.
A gastro-oesophagealis reflux betegség a fejlett országok népbetegsége. Még a típusos tünetekkel járó, szövődménymentes formák egyszerűnek tűnő kezelése is hordoz buktatókat.
Az egyszerű alkalmazás, a fix adagolás, a kevés gyógyszer- és étel-interakció, és a rendszeres monitorozás szükségtelensége miatt az új orális antikoagulánsokkal (NOAC) kezelt betegek száma nő, főként kardiovaszkuláris indikációval. A NOAC kezelés egyik legfontosabb szövődménye a különböző súlyosságú gasztrointesztinális vérzés. A NOAC-ok tápcsatornai vérzési kockázatot fokozó hatásáról számos ellentmondásos vizsgálat, elemzés látott napvilágot. Összességében azonban elmondható, hogy amennyiben a NOAC kezelés kapcsán körültekintően felmérjük a tápcsatornai vérzési kockázatot, és ezen új szerekkel kapcsolatban a betegeket is kellő felvilágosítással látjuk el, a NOAC-ok megfelelő biztonsággal és hatékonysággal alkalmazható gyógyszereknek tekinthetők, melyek a betegek gyógyszerszedési együttműködését is jó irányba befolyásolhatják.
A háziorvosok egyre nagyobb szerepet töltenek be a gasztrointesztinális megbetegedések menedzsmentjében, a korai diagnózist és a költséghatékony kezelést egyaránt beleértve.
Sok gasztrointesztinális betegség kivizsgálása a háziorvosnál kezdődik. A malignus betegségek időben való felfedezése és a krónikus kórképek menedzselése szempontjából fontos az aktuális guideline-ok ismerete.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?