Egy kiterjedt irodalmi áttekintés szerint látszanak ugyan bizonyos előnyei a bioélelmiszerek fogyasztásának, de az ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyítható.
A vizsgálat egyértelmű kapcsolatot talált a lizoszomális funkciót végző gének és a peszticid-expozíció között a Parkinson-kór kockázatának mértékében. A tanulmány, amely 757 beteg genetikáját vizsgálta, felfedezte, hogy a kimutatott variációk 72%-a a lizoszomális funkcióban szerepet játszó génekben jelent meg.
Magyar orvosok is dolgoznak a Parkinson-kór felismerését a jellegzetes tünetek megjelenése előtt lehetővé tévő új módszereken, amelyek révén drámaian lehetne javítani a betegségben szenvedők életkörülményein.
Kutatók arról számoltak be, hogy a Parkinson-kór kialakulása a hajlamosító környezeti tényezők elkerülésével jelentősen mérsékelhető, főleg mivel genetikai jellemzők csak 5%-ban, környezeti tényezők viszont 95%-ban játszanak szerepet a betegségben.
Nem azonosítottak kritikusan aggályos területeket az emberekre, állatokra és a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát szakértői felülvizsgálata során.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?