A jó minőségben végzett endoszkópia eredményesebbé teszi és kezelését, javítja a betegségek kimenetelét, csökkenti a szövődmények előfordulását, és növeli a betegelégedettséget.
Az öntanuló, mesterséges intelligencia alapú orvosi döntéstámogató informatikai rendszerek alkalmazásával az elmúlt években jelentős szakmai áttörés bontakozott ki.
Miért nincs kolorektális rákszűrő program Magyarországon? 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-07-12
Magyarország évek óta első helyeken áll Európában (sőt a világon) a kolorektális rákhalálozásban, különösen a férfiak mutatói rosszak. Nagyon magas az új esetek száma, és nagyon rossz a túlélés esélye. Amíg a fejlett országokban az ötéves túlélés 55-65 százalék körül van, nálunk valószínűségbecslési számítások alapján (Gompertz-eloszlás) 35 százalék körül.
Minőségi kolonoszkópos előkészítés 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-04-09
A minőségi kolonoszkópos előkészítés jelentősége egyre inkább előtérbe kerül. A kérdés aktualitását jelzi, hogy most jelent meg a részletes európai szakmai irányelv is az ESGE kiadásában (ESGE: European Society of Gastrointestinal Endoscopy).
A diagnózis hatékonyságának fokozása érdekében az elmúlt tíz évben több olyan eljárás is bevezetésre került, amely segíti a gyulladásos bélbetegségben szenvedők malignus szövődményeinek megelőzését.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?