A korábbi elképzeléssel szemben lehetséges, hogy a kávéfogyasztás nem a rozácea egyik triggere, hanem annak a kialakulásától védő protektív tényező, közölte a PharmaOnline.
Egy nemzetközi tudóscsapat szekvenálta a kávénövényt, és kiderítette, hogy annak koffeint produkáló enzimjei a többi növényben találhatóktól független úton fejlődtek ki az evolúció során. Egy másik vizsgálat a nagy kávéfogyasztók genomját elemezte.
Egy közel 900.000 személy adatait feldolgozó metaanalízis szerint a prediabétesz 15 százalékkal növeli a rákkialakulás kockázatát. A legmagasabb a máj-, az endometrium és a gyomor-, valamint a kolorektális rák kialakulásának valószínűsége.
Két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát - állítják az amerikai Harvard Egyetem egy tanulmányának szerzői 200 ezer ember életvitelének hat éves nyomon követése alapján.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?