Kvíz a Medical Online 2020.Június Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2020.Június Trombózis rovatához
Medical Online >> trombózis
2020-06-16
28 randomizált vizsgálat átfogó metaanalízise jelentős különbségeket mutatott ki az orális antikoagulánsok kardiovaszkuláris biztonságában. A miokardiális infarktus kockázata rivaroxaban esetében volt a legalacsonyabb. Ezt követi az apixaban, a VKA, és az edoxaban, míg a rizikó legmagasabb a placebo és a dabigatran esetében. Az akut koronária események rizikójának különbségei befolyásolhatják a kezelés megválasztását, és ezeket a különbségeket figyelembe vehetjük az antitrombotikus kezelés személyre szabása során. (Angiology. 2020;71(1):27-37.)
Kvíz a Medical Online 2016. októberi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2016. októberi Trombózis rovatához
Medical Online >> trombózis
2016-11-03
A globális tromboemboliás rizikó hatékony csökkentéséért cserébe az árat, vérzéses kockázatot minimalizálni szeretnénk. Legyen biztonságos magas kockázatú tumoros betegeknél, ill. speciális esetekben is, kardioverzió, sőt radiofrekvenciás ablációs beavatkozás során. Nyújtson tartós védelmet recidív mélyvénás trombózis és tüdőembólia ellen.
A RAAFT-2 vizsgálat a rádiófrekvenciás abláció elsővonalbeli alkalmazásának hatékonyságát és biztonságosságát hasonlította össze a gyógyszeres terápiával paroxysmalis pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél.
Az ismertetett tanulmány szerzői egy retrospektív kohorsz vizsgálatot végeztek a rövid időtartamú dabigatran és rivaroxaban kezelés biztonságosságának felmérésére pitvarfibrilláció vagy flutter miatt végzett DCCV során.
Az elektromos kardioverzió azonnali sikerességi aránya igen magas, viszont a kezelőorvos számára nagy kihívást jelent a szinusz ritmus hosszú távú fenntartása a kezelés okozta mellékhatások minimalizálása mellett.
A legújabb kutatások adatai szerint a tromboembóliás szövődmények kockázata a 48 órás időkorláton belül is annál kisebb, minél korábban elvégzik a kardioverziót.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?