Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
Valójában az elhízás számos kóros állapothoz és a mortalitás emelkedéséhez kapcsolódik. Közelebbről, a túlsúly és az elhízás jól ismert rizikófaktorok számos gasztrointesztinális (GI) betegségben, mint a funkcionális GI betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a GI rák.
Az egészségi állapot és jóllét fenntartásához alapvetően fontos az immunrendszer megfelelő működése, hogy hatásos védelmet nyújtson a bejutó kórokozókkal és a daganatsejtekkel szemben. Azonban számos tényező károsíthatja az immunrendszer működését.
Tünetmentessé válhat a súlyos és középsúlyos állapotú pikkelysömörös páciensek 70 százaléka, akiknek az ország tíz pszoriázis centrumában biztosítják a legmodernebb, személyre szabott terápiákat.
A 2016-ban indult és most lezárult alapkutatási projekt eredményei nagyban hozzájárulhatnak ezen betegségek új, a jelenleginél hatékonyabb terápiájának kidolgozásához.
Kvíz a Medical Tribune 2017/5. számához Kvíz a Medical Tribune 2017/5. számához
Medical Online
2017-07-03
A Medical Tribune 2017. évi 5. számának vezető témáját a gasztroenterológia adja. Olvassa el a lapot és töltse ki a honlapunkon elérhető kvízt, melynek sikeres megfejtésével 11 kreditpontot szerezhet.
Egyre több a gyulladásos bélbetgséggel diagnosztizált gyermek Magyarországon, derül ki dr. Veres Gábor, az SE I.sz.Gyermekgyógyászati Intézet docensének nyilatkozatából a semmelweis.hu-n.
Az ismeretlen etiológiájú májbetegség hátterében állhat gyulladásos bélbetegség, így az áteresztő bél és a limfociták kóros célsejt-felismerése okozhatja a szűkületet és végső soron cirrózist eredményező epeúti betegséget.
A cukorbetegség kezelésében általánosan használt gyógyszerekről egyre-másra derül ki, hogy szerepkörük bővíthető: alkalmazhatók többek között bizonyos idegrendszeri kórképek, rosszindulatú daganatok, valamint egyes bőr-, máj- és bélbetegségek, sőt talán az asztma kezelésében is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?