Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
A zsírszövetben zajló patofiziológiai folyamatok, valamint az elhízás és a krónikus gyulladás közötti kölcsönhatások világos megértése a társbetegségek kialakulásának jobb megértéséhez vezethet, és új célpontokat biztosíthat az elhízás kezelésében.
A kóros elhízás sebészete nem esztétikai kérdés, hanem az élethosszig tartó diabéteszterápia kezelésének egészség-gazdaságtanilag is hatékonyabb alternatívája. Ezért javasolják a Nemzeti Bariátria Központ létrehozását.
A primér endoszkópos testsúlycsökkentő eljárások közül a legelterjedtebbek a gyomor befogadóképességét csökkentő beavatkozások, mint a gyomorballonok és az endoszkópos gyomorszűkítés.
Európa-szerte nálunk él a legtöbb elhízott. A betegség kezelésének öt pillére a diéta, a magatartás-/életmód-terápia, a mozgás, a gyógyszer, valamint a műtéti megoldás. A legfontosabb azonban annak szem előtt tartása, hogy sikeres és tartós súlycsökkentő programot csak a beteggel való együttműködésben lehet elérni.
A metabolikusan egészséges elhízás kialakulását genetikai hajlam, életmódbeli tényezők, illetve ezek kombinációja is befolyásolhatja. A viszcerális adipozitás a metabolikus egészség alapvető akadálya, mely krónikus szisztémás gyulladás előidézése révén kapcsolja össze az elhízást a metabolikus betegséggel.
Csontritkulás, rák, cukorbetegség, autoimmun kórképek vagy akár a szív- és érrendszeri problémák. Ami közös bennük: kapcsolatuk a D-vitaminhiánnyal. Az ezredforduló óta kutatócsoportok garmadája számos kórkép kockázati tényezőjeként írta le az alacsony D-vitamin-szintet.
Bár a 25(OH)D-meghatározás megfelelő stratégia lehet a beavatkozásra szoruló esetek azonosítására, a jelenlegi adatok alapján nem javasolható a felnőttek és gyermekek rutinszerű szűrése.
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem fordul a közvéleményben és a laikus sajtóban azon szemlélet felé, mely szerint csaknem mindenkinek extra D-vitamin-pótlásra lenne szüksége.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?