A fertőzések okozta halálozás jelentős szeletet foglal el a világ összhalálozásában. Egy 2019-es felmérés alapján az ischaemias szívbetegség és a stroke után az alsó légúti fertőzések állnak a halálozási lista harmadik helyén. Ennek az évnek a közel 55 millió halálozásából egy globális antimikróbiális rezisztenciát vizsgáló tanulmány eredményei szerint a fertőzéseknek köszönhető halálozás becsült száma közel 14 millió volt. Ebből közel 8 millió haláleset 33 baktériummal volt összeköthető. A leggyakoribb 5 patogén a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli (E.coli), a Streptococcus pneumoniae, a Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) és a Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) volt, melyek a vizsgált baktériumok által okozott halálozás több mint a feléért voltak felelősek.
Az antibiotikum-használatot tekinti át dr. Szeszák Ferenc a háziorvosi praxisban, tekintettel a szakmai protokollokra, országos és európai irányelvekre.
Ismét késik a tavalyi kórházi fertőzéseket összesítő NNSR-jelentés, és még mindig csak készül az országos infekciókontroll és antimikróbiális rezisztenciacsökkentő program, bár már tavaly decemberben is véglegesítésre és végrehajtásra várt.
Célzott fejlesztésekre és ismeretterjesztésre, a személyi és tárgyi feltételek biztosítására, valamint pénzre is szükség van ahhoz, hogy számottevően javuljon a kézhigiénés complience és az antibiotikum-felhasználás az intézményekben.
Olyan, a biztonságos betegellátást motiváló rendszer kialakításán dolgoznak, amely honorálja azokat az intézményeket, amelyek a problémák őszinte feltárására és a hibák kijavítására törekszenek.
A nosocomialis infekciók kontrollja nélkül nem beszélhetünk betegbiztonságról, ezért az infekciókontroll szakma is várja azokat az EFOP-pályázatokat, amelyek segítségével fejleszthető a kórházi infekciókontroll.
Dr. Didier Pittet professzor svájci tudós, epidemiológus. A University Hospital Geneva infekciómegelőzési osztályát és betegbiztonsági központját vezeti. 1992 óta folytat kutatásokat az epidemiológia és a fertőző betegségek területén.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?