A Nutrition & Diabetes folyóiratban jelent meg a Queen’s University kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A túlzott karcsúságideál normalizálása kiemelkedő népegészségügyi vonzattal bír, hiszen az általános népesség a modellkövetés során internalizálhatja az extrém kicsi testméretek fontosságát. Az evészavarok gyakoriságának csökkentésében fontosak a prevenciós stratégiák.
Az elhízás megelőzése az életmódtól, az anyagcsere két oldalától, a táplálkozástól és a fizikai aktivitástól függ. Az egészség megőrzésében fontosabb a fizikai aktivitás.
A fejfájás gyakori panasz, mellyel a páciensek jelentős része többnyire nem is fordul orvoshoz, hanem vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal igyekszik megoldani problémáját. A fejfájás az esetek jelentős részében kínzó migrén képében jelentkezik, melynek fontosságát az adja, hogy más tünetekkel is társulva rontja az életminőséget és akadályozza, hogy a beteg megfelelően teljesítsen a tanulás és a munka terén.
A kórképek gyakorisága, a súlyos komplikációk veszélyei indokolttá teszik a folyamatos monitorozást annak érdekében, hogy a tüneteket korán felismerjük és a betegségeket minden rendelkezésünkre álló eszközzel kezeljük.
A kardiovaszkuláris halálozás egyre növekvő arányában a hypertonia, az emelkedett vérzsírok, a fizikai inaktivitás, a dohányzás, a túlsúly és a diabetes egyaránt fontos szerepet játszik.
Az utóbbi években több vizsgálat mutatott rá arra, hogy pikkelysömör mellett gyakoribb az anyagcsere-betegségek előfordulása, továbbá nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Egy gyógyíthatatlan betegség gyógyítása igazi kihívás elé állítja az orvost, nagy terápiás ügyességet és szakértelmet követel – írta a British Medical Journal-ben még 1976-ban F. D. Harta reumatoid artritisz gyógyításának történetével foglalkozó cikke bevezetőjében. A helyzet azóta sem változott.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?