A hazai gasztroenterológia leszakadóban van a nemzetközi szinttől. A felzárkózáshoz elengedhetetlen a szakma alulfinanszírozottságának megszüntetése, a benne dolgozók jobb megbecsülése – mondja lapunknak Gyökeres Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.
A demencia jelentőségét gyakorisága, hosszú lefolyása és gondozói igénye együttesen adja. A fejlett gazdasággal bíró társadalmakban az életkorral növekvő prevalencia miatt az egyre nagyobb arányú idősek között egyre nagyobb számú beteget jelent, míg a demens betegeket gondozó családtagokat adó fiatalabb korosztályok aránya csökken.
Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós miniszter és Rétvári Bence államtitkár kiemelkedő tevékenység elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt és Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetéseket adott át.
Dr. Gyökeres Tibort, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja Gasztroenterológiai Osztályának részlegvezető főorvosát a sürgősségi osztályok és a gasztroenterológia együttműködéséről kérdeztük.
A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának 2015. évi Vándorgyűlését Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórház I. Belgyógyászati Osztálya-Endoszkópos Laboratóriuma szervezte.
Kvíz a Medical Tribune 2015/5. számához Kvíz a Medical Tribune 2015/5. számához
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2015-06-11
A Medical Tribune idei negyedik számának vezető témáját a gasztroenterológia adja. Olvassa el a lapot és töltse ki a honlapunkon elérhető kvízt, melynek sikeres megfejtésével 12 kreditpontot szerezhet.
Október 3-án, Pécsre várják az szakembereket. Az idei vándorgyűlésen az endoszkópos vizsgálatok, terápiás beavatkozások szövődményeit járják körül a szakértők.
Mi lesz veled, magyar endoszkópia? – kérdez vissza az interjúalany abban a beszélgetésben, melyben a MedicalOnline az endoszkópos diagnosztika és az operatív endoszkópia helyzetéről és a vastagbélrák-szűrés jelentőségéről faggatta a többi köztdr. Gyökeres Tibortés dr. Demeter Pált.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?