Szent István napja, az állami ünnep alkalmából kitüntetéseket adott át Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten. (A kitüntetett kollégák névsorával.)
Egyes országokban nehezebb bejutni a gasztroenterológiai szakképzésbe, mint egy idegsebész rezidensi állást elnyerni – mondta lapunknak dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Gasztroenterológia Klinikájának tanszékvezetője.
A tápcsatorna különböző szakaszain jelentős számban találhatók ACE2-receptorok, ezért bír kiemelkedő jelentőséggel az extrapulmonális manifesztációk között a tápcsatornai érintettség Covidban.
A gyomorsav fokozott termelődése vagy a védekező mechanizmusok meghibásodása a gyomor nyálkahártyájának károsodásához vezet, amelynek kezelésére számos gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Jelen közlemény a gyomorsavtermelés gátlásának javallatait és ellenjavallatait, illetve a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket tekinti át.
Nálunk a bő egy esztendő alatt senki sem kapott Covid-19-fertőzést az endoszkópos vizsgálatok során – mondta dr. Altorjay István, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja.
Magyarországon a gyulladásos bélbetegeket kezelő gasztroenterológusok jó kapcsolatot ápolnak a reumatológusokkal és a bőrgyógyászokkal, és törekszenek arra, hogy minden rászoruló beteg hozzájusson az újabb kezelési lehetőséghez.
Az alkohol a májbetegségek legfontosabb oki tényezője, a májjal összefüggő morbiditás és mortalitás meghatározó eleme. Az alkoholos májártalom a zsírosodással kezdődik, amely még reverzibilis, azonban a további betegségformák már absztinencia esetén is progrediálhatnak.
Augusztus 20-a alkalmából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára állami kitüntetéseket adott át.
A külhoni Kollégák továbbképzése, támogatása, felkarolása mindannyiunk szívügye, a jövőben is minden lehetséges alkalmat meg kívánunk ragadni ahhoz, hogy ennek a nemes missziónak eleget tudjunk tenni.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?