A Nature közölte a Stanford University School of Medicine kutatóinak cikkét, amelyben a kutatók az Alzheimer-kór kialakulásának egy új tényezőjére hívták fel a figyelmet.
Több mint 32 ezer 60 év feletti személyen végezték azt a kutatást, amelyben az Alzheimer-kórra hajlamosító genetikai tényezők nem és rassz szerinti eloszlását vizsgálták.
A menopauza környékén megkezdett ösztrogénhormon-pótló terápia kimutathatóan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét nagy kockázatú (APOE4 génvariánssal rendelkező) nők körében.
A bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek alacsonyabb száma összefüggést mutat.
A kínai Shenzen Technológiai Kutatóintézet munkatársai a Naturefolyóiratban számoltak be arról a vizsgálatról, melyben feltárták, hogy miért kétszer gyakoribb nők körében az Alzheimer-kór.
A Washington Orvosi Egyetem kutatói több mint 150 korábbi publikáció tanulmányozásával arra keresték a választ, hogy a természetes öregedés során milyen változások tapasztalhatók a vér-agy gát szerkezetében és működésében.
Amerikai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely a hippocampus által kibocsátott elektromos jelek elemzésével képes lehet igen korán előre jelezni az Alzheimer-kór lefolyása során bekövetkező memóriavesztést.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?