hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Probléma a Neuralink első, emberbe ültetett agyi chipjénél

A Neuralink közölte, egy hónappal a beültetést követően romlani kezdtek a chip funkciói. Az eszköz egyes szálai elkezdtek visszahúzódni a hvg.hu szerint.

Januárban ültette be először egy emberbe az agy-számítógép interfészét (BCI) az Elon Musk által alapított Neuralink – így megkezdődött az első, emberi agyba ültetett chip klinikai vizsgálata. Ezután egy videót is közölt a cég a 29 éves Noland Arbaugh-ról, aki nyolc éve egy búvárbaleset következtében nyaktól lefelé lebénult.

A Neuralink azt közölte, egy hónappal a beültetést követően romlani kezdtek a chip funkciói. Ennek hátterében az állt, hogy az eszköz egyes szálai – melyekkel az ember agyához kapcsolják – elkezdtek visszahúzódni.

Hogy miért, azt a The Wall Street Journal szerint nem közölte a cég, csak annyit szögeztek le, hogy a mérnökök már orvosolták a problémát, és helyreállították az implantátum funkcionalitását, írja a lap, jelezve, hogy a férfit nem veszélyeztették a chip csökkent képességei, és a visszahúzódó szálat ellenére is tovább használhatta volna a chipet – de a The Wall Street Journal információi szerint korábban felmerült az eltávolítás lehetősége is.

A visszahúzódó szálak miatt romlottak a chip kommunikációs képességei, így az nem tudta olyan hatékonyan elvégezni a feladatát – jegyzi meg a The Guardian.

 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!