hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Mit árul el a társadalmi egyenlőtlenségekről az emberek digitális lábnyoma?

Az online és offline életünk során rólunk összegyűlő temérdek digitális adat kincsesbánya a szociológusoknak. Kérdés azonban, hogyan használhatók ezek adatvédelmi szempontból biztonságosan úgy, hogy közben a kutatóknak is értékes információt nyújtsanak.

Mit csinálunk valójában a digitális térben, és ez hogyan függ össze a társadalmi struktúrában elfoglalt helyünkkel?
Ez az alapkérdése annak a kutatásnak, amelyben Koltai Júlia Anna az MTA Lendület Programjának támogatásával az életünk során összegyűlő digitális adatokat is bevonja a társadalmi rétegződést feltáró és magyarázó szociológiai vizsgálatba.

A társadalomkutatók általában a digitális szokások feltérképezésére kérdőívet használnak, Koltai Júlia szerint azonban e kérdőívek csak nagyon korlátozottan alkalmasak a tényleges digitális tevékenység mérésére. „Amit csinálunk az interneten, az nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit mondunk, hogy csinálunk” – érvel a Lendület-kutatócsoport-vezető.

A mostani kutatás igazi újdonsága, hogy egyszerre vizsgál digitális tevékenységet tükröző objektív adatokat, valamint a társadalomkutatásokra jellemző, hagyományos kérdőíves felmérésből származó adatokat úgy, hogy azok ugyanazoktól az emberektől származnak. Ez azért különösen fontos, mert ugyan vannak olyan szociológiai kutatások, amelyek az online tevékenységek vizsgálatához online adatokat használnak, azonban ezek az adatok – az adatvédelmi kockázatok miatt – jellemzően teljes mértékben anonimizáltak, így a kutatóknak fogalmuk sincs olyan, a társadalmi rétegződés kutatásában meghatározó jellemzőkről, mint a nem, az életkor, az iskolázottság és a lakóhely.

Jelen kutatásban az alanyok a kutatók instrukciói alapján lekérik a különböző netes szolgáltatóktól a róluk őrzött adatokat, majd átadják őket a kutatóknak. Az adatokat egy nagyon komplex algoritmus úgy alakítja át, hogy a résztvevők ne legyenek többé azonosíthatók, a kutatás szempontjából lényeges demográfiai és szociális adatok azonban mégis megmaradjanak.
 
A kutatásról bővebben az mta.hu-n olvashatnak.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!