hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mire való az EESZT?

Mire való, hogyan kell használni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT)? A napi.hu összeszedte a tudnivalókat.

Az EESZT internet alapú komplex, interaktív adatbázis (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) háziorvosok, járóbeteg- és szakrendelők, patikák és nem utolsó sorban a lakosság számára. Használata november elsejétől kötelező a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, az értelme pedig alapvetően az, hogy a beteg ellátási dokumentációját, eseményeit, vizsgálati eredményeit a kezelőorvos pontosan átlássa, a felírt és kiváltott vagy ki nem váltott receptjeivel együtt. Gyors, pontos képet kaphat így az előzményekről, s az információk birtokában megalapozottabban dönthet további vizsgálatokról vagy kezelésekről, mintha a beteg magával hozott, esetleg hiányos dokumentációira, vagy az emlékezetére alapozna.

Az EESZT  tulajdonképpen az egészségügyben eddig szigetszerűen meglévő informatikai rendszereket kapcsolja össze, minden ellátási esemény, vizsgálat, beutaló, recept megjelenik benne.  Az EESZT adatai az eddig megszokott  adatfelvétel során keletkeznek, további adminisztrációt nem igényel a rendszer.

Mivel a szolgáltató felelőssége az EESZT-hez való kapcsolódás, a novemberi országos induláshoz a pilot programban nem szereplő informatikai rendszerszállítóknak (háziorvosi, patikai, kórházi rendszerszállítók) is fel kell készíteni a rendszereiket, amihez a szükséges fejlesztői információkat az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kaphatják meg.

Maga a felület az eeszt.gov.hu oldalon érhető el, információkat az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találhatnak az érdeklődők. A rendszer február közepétől élesedett, a pilot programként futó tesztidőszak augusztus közepéig tart 11 kórház, 22 háziorvos és 36 patika részvételével. A pilotban részt vevő egészségügyi szolgáltatók csak március közepétől férnek hozzá a felülethez, addig a lakosság úgy rendelkezhet az egészségügyi adataihoz való hozzáférésről, hogy azokat még egyetlen szolgáltató sem látta.

Március közepéig csak a hozzáférést szabályozó önrendelkezés eredményeként megjelenő beállítások láthatók a személyes adatlapon a változások között. A hozzáférési beállítás március közepe után is bármikor módosítható. A módosítás a teljes rendszer teljes adattömegére érvényesül, azaz ha valaki módosít a hozzáférési szabályokon, az a módosítás érvényes lesz a már korábban betöltött adatok hozzáférésére is.

Az EESZT üresen indul, tehát a március utáni ellátások adataival töltődik. Visszamenőleges adatokkal a jelenlegi fejlesztési fázisban nem töltik fel, az egy következő fázis lesz, ami 2018 második fele előtt biztosan nem valósul meg. Ha majd a visszamenőleges adatok feltöltésére is alkalmas lesz a rendszer, az állampolgároknak ismét rendelkezhetnek arról, hogy hozzájárulnak-e korábbi egészségügyi adataik betöltéséhez.

Internethozzáférés híján, illetve a 16 év alatti gyerekek esetében kormányablaknál intézhető az önrendelkezés a szülő segítségével. 

A gyógyszerészek csak a nyitott, még ki nem váltott e-recepttel kapcsolatos információkat látják. A korábban felírt vények közül csak azokat látják, amelyeket az adott patikában váltott ki a beteg.

Munkaadók, munkáltatók, egészségbiztosítók továbbra is csak az eddigiek szerint (kezelőorvosként) férhetnek hozzá egészségügyi adatainkhoz, az EESZT-ből nem kérhetnek le tetszés szerinti betegre vonatkozó adatot.

Sürgősségi esetben, ha az orvos sürgősségi ellátásként jelöli meg az ellátást, akkor az önrendelkezési beállítástól függetlenül elérhetővé válik az adat a lekérő számára, azonban az orvosnak ezt a helyzetet dokumentálnia kell.

Az adatlekéréseket, és azok sikeres vagy sikertelen voltát a beteg maga ellenőrizheti a rendszerben.

További részletek

 

 

(forrás: Napi.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!