hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Mesterséges bőrszövet 3D-nyomtatással

A kutatók elsősorban az atópiás dermatitisz terápiáinak kifejlesztésére használják majd az minden eddiginél emberszerűbb modellt, írja az OTSZ Online.

A Mayo Clinic kutatói a Regenerative Biomaterials folyóiratban június 13-án megjelent cikkükben 3D nyomtatással előállított mesterséges bőrszövetről számoltak be, amelyet elsősorban modellként fognak majd használni az atópiás dermatitisz kezelési lehetőségeinek vizsgálata során, írja az OTSZ Online.

A köznyelvben csak ekcémának hívott atópiás dermatitisz jobb megértését és az új terápiák fejlesztését célzó kutatásokat erősen korlátozza a betegséget pontosan szimuláló preklinikai modellek hiánya. Itt kínál új lehetőségeket a 3D bioprinting, amely a mostani technológiai színvonalon már olyan modelleket képes létrehozni, amelyek sokkal reprezentatívabbak, mint az állati modellek, amelyekkel a kutatóknak korábban kellett dolgozniuk egyéb lehetőség híján. A kutatók azt remélik, hogy ekcémás emberek sejtjeinek 3D nyomtatással történő felhasználásával képesek megfelelően reprodukálni az emberi bőrt, majd topikális és injektálható regeneratív terápiákat, például az exoszóma-technológiát tesztelni.

A 3D bioprintelt bőrrel végzett kutatások túlmutatnak a gyulladásos betegségek terápiáinak fejlesztésén. A 3D-s prototípus modellek arra is használhatók, hogy molekuláris szinten pontosabban leírható legyen az öregedő sejtek működésének megváltozása az öregedéssel összefüggő bőrbetegségekben. (A zombisejteknek is nevezett öregedő sejtek már nem osztódnak és nem szaporodnak, ezért nem képesek a szövetek gyógyítására, regenerációjára. Itt a cél, hogy a bőr öregedésének kezelésére új terápiákat fejlesszenek ki.)

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!