hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Idén várható MI-áttörések az orvostudományban

A 2023-ban a ChatGPT-robbanás következtében még jobban felpörgött digitális átalakulás az egészségügyben, írja az ITBusiness,

MI az orvosi képalkotásban: a radiológiai gyakorlatokba történő integráció tovább forradalmasíthatja a diagnosztikai pontosságot és hatékonyságot.

MI a gyógyszerkutatásban: növekszik a szerepe a gyógyszerkutatásban, a környezetvédelmi kutatásban és az egészségügyi alkalmazásokban, ebbe beleértve a DeepMind AlphaFold programjának használatát a fehérjeszerkezetek előrejelzésében.

MI-alkalmazások az egészségügyi adminisztrációban: még a klinikai MI-alkalmazásoknál is sebesebben terjednek, és magukban foglalják az időpontok ütemezését, az egészségügyi rendszerekben felmerülő számtalan kódolási igény kielégítését, a számlázást és az előzetes engedélyeztetést. Az orvosi kódolás automatizálása konkrétan a teljes automatizálás felé halad, ami felszabadíthatja az egészségügyi szakemberek idejét és javíthatja a pontosságot.

Az emberi virom kutatásának előrelépései: a NIH, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának Nemzet orvosi kutatási ügynöksége által támogatott kezdeményezéseknek köszönhetően várhatóan jelentős előrelépések történnek az emberi virom MI támogatta kutatásában, ami új megértést adhat a vírusok és gazdaszervezetek közötti kölcsönhatásokról. (Az emberi virom az emberi testben lévő vírusok összessége.)

Bioelektronikai anyagok: az MI az anyagtudományokon is sokat lendíthet, a bioelektronikai anyagok, például az agy-számítógép interfészekhez használt biokompatibilis elektródák kifejlesztése várhatóan nagy hatást gyakorol az ide tartozó egészségügyi területekre.

Fontos mindehhez hozzátenni, hogy az MI nem képes bármilyen egészségügyi problémát megoldani. Nem helyettesítheti az emberi interakciót, az orvosok és segédszemélyzet tapasztalatait, és az emberi kreativitást, ítélőképességet, és éleslátást igénylő döntések meghozatalát sem.

***

Hazánkban számos élvonalbeli orvosi kutatás zajlik, különösen a gyógyszeriparban és az orvostechnológiában. 2014-2022 között 39 nagyobb horderejű üzletet kötöttek a piacon, közel 1,2 milliárd euró értékben. Különösen a Semmelweis és az Óbudai Egyetem váltak fontos tudásközpontokká, hozzájárulva a robotsebészet és a tumorterápia fejlődéséhez. A Debreceni Egyetem kutatóinak és a GE HealthCare szakembereinek bevonásával tavaly ősz végére kétéves projektmunka után olyan, korszerű, mesterségesintelligencia-alapú megoldás született, amely lehetővé teszi a képi és szöveges diagnosztikai leletek kutatását az újonnan fejlesztett, magyar nyelvű, természetes nyelvi feldolgozó (NLP) algoritmusok segítségével.

A GE Szegeden is fejleszt MI-megoldásokat. Két éve 3,3 milliárd forintos beruházással bővítették budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjaikat, amihez 675 millió forint állami támogatást is kaptak. Szegeden az egészségügyi ellátórendszerek globális piacai számára fejlesztenek MI-n alapuló megoldásokat. Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a jövőben mesterséges intelligenciával támogatják majd hazánkban a jó minőségű képtároló és továbbító rendszeren (PACS-en) keresztül rögzített képi leletek kiértékelését is, amivel jelentősen csökkenthető a diagnózisra várakozás ideje, írja az ITBusiness.

(forrás: IT business online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!