hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Hogy ne kelljen bíróságra menni...

Közel 7 millió felhasználó adatait, közöttük a DNS-ükre vonatkozókat lopták el a 23andMe cégtől. Érthető, ha az ügyfelek akár a bíróságon keresnék az igazukat, közli a hvg.hu.

A személyes genomikai és biotechnológiai magánvállalkozástól rengeteg információt szereztek meg a hackerek, és bár ez állítólag a felhasználók helytelen jelszóhasználatából adódott, ez kevéssé vigasztalja azokat, akiknek az adatai most illetéktelen kezekben vannak. A 23andMe-nél is számíthattak az óriási felháborodásra, azonban határozott biztonsági intézkedések bevezetése helyett inkább gyorsan frissítették Felhasználási feltételeiket, hogy az ügyfeleik ne indíthassanak csoportos pert a cég ellen.

E feltételek frissítése, írja a Stack Diary nyomán a lap, kötelező érvényű választottbírósági eljárásra kényszeríti a felhasználókat. A kötelező érvényű választottbírósági eljárás kulcsfontosságú szempontja, hogy a választott bíró döntése végleges és jogilag végrehajtható, vagyis azt mindkét félnek el kell fogadnia, és nem fellebbezhet rendes bírósághoz. A 23andMe kifejezetten tiltja a csoportos kereset indítását a cég ellen, kivéve, ha mindenki kilép a választottbírósági eljárásból.

A 23andMe e-mailben kezdi tájékoztatni felhasználóit a felhasználási feltételek módosításáról. A felhasználók az e-mail kézhezvételétől számítva 30 napot kapnak arra, hogy lemondjanak az új, szigorú feltételekről, amelyek jelentősen csökkentik jogaikat. Az e-mailben azonban „elfelejtik” megemlíteni, hogy a leiratkozáshoz külön e-mailt kell küldeni, ahogyan az a frissített Általános Szerződési Feltételekben is szerepel.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!