2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Gyermek elsősegély mobilapplikáció segíti a szülőket

Gyermek elsősegély mobiltelefonos applikációt mutattak be pénteken Budapesten. Az alkalmazás rövid videókon és leírásokon keresztül segíti a szülőket a gyerekbalesetek megelőzésében és ellátásában.

Hornung Ágnes, az alkalmazás létrejöttét támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Bethesda Gyermekkórházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai állították össze azokat a videókat, amelyek akut vészhelyzet vagy bármilyen betegség esetén gyors és hatékony segítséget tudnak nyújtani a szülőknek. Ez biztonságérzetet adhat és csökkenti az aggodalmat, amely gyermekük születésétől kezdve folyamatosan jelen van a szülők életében.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója elmondta: tizennyolc éves működésük során azt tapasztalták, hogy a szülők tanácstalanok vészhelyzetek esetén, vagy régmúlt időkből hozott eljárásokat használnak, amelyek nem feltétlenül segítenek a bajban. Ezért kezdtek el ingyenes gyermekelsősegély-oktatásokat tartani, amelyeken eddig 45 ezer szülő, nagyszülő vett részt országszerte. Mivel azonban nem tudnak mindenkihez személyesen eljutni, kifejlesztették az ingyenes applikációt, amely letöltésével a szülőknek a "zsebében lehet a gyermekmentő".

Hozzátette: a gyermekkori balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne, ha felnőttek tudnák, hogy mitől és hogyan kell megóvni a gyerekeket. Az alkalmazásban ezért olyan kórképeket, baleseteket mutatnak be, mint a mérgezés, fulladás, lázgörcs vagy allergiás reakció, amelyekkel nagy eséllyel találkozhatnak a szülők, és bemutatják az újraélesztés technikáját is.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (b) és Gesztes Éva főorvos, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (b) és Gesztes Éva főorvos, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés