2024. április. 29., hétfő - Péter.

Felidézett szavak alapján azonosítja a szkizofréniát a mesterséges intelligencia

A University College London kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent közleményükben egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló nyelvi modell fejlesztéséről számoltak be, amely apró jelek, elváltozások alapján lehet képes a szkizofrénia kimutatására.

A jelenlegi klinikai gyakorlatban a diagnózis felállítása szinte kizárólag a beteggel és hozzátartozóikkal folytatott beszélgetéseken alapul, a vértesztek és agyi képalkotó vizsgálatok szerepe a diagnózis felállításában minimális.

A most közölt vizsgálatban a kutatók 26 szkizofrén és 26 egészséges kontroll személyt arra kértek fel, hogy öt perc alatt soroljon fel szavakat két témában: “állatok” és “p betűvel kezdődő szavak”. A kutatók nagy nyelvi modellek alapján predikciót készítettek arra, hogy nagy valószínűséggel mely szavak fognak a résztvevők eszébe jutni, és a kontroll személyek mindegyike ehhez nagyon közeli eredményt ért el, a szkizofrén betegek válaszai azonban ezektől jelentősen eltértek, mégpedig a betegség súlyosságával korreláló mértékben. A kutatók szerint ennek valószínű oka az, hogy a betegeknél teljesen máshogy megy végbe az úgynevezett mentális térképek létrehozása, amit később az agyi aktivitást mérő képalkotó módszerekkel sikerült is igazolni.

Forrás: Nour, Matthew M. et al, Trajectories through semantic spaces in schizophrenia and the relationship to ripple bursts, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2305290120. doi.org/10.1073/pnas.2305290120

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!