hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Elindult a White Unicorn inkubátor

A White Unicorn inkubátor mintegy 284 millió forint értékben tervez befektetni 2 év alatt 10 hazai startupba, elsősorban az egészségügyi technológiai szektorban. A társaság aktív szerepet vállal a hazai health/med tech ökoszisztéma építésében is, katalizálja az induló vállalatok kapcsolatépítését, és segíti a piaci információkhoz és tapasztalatokhoz való hozzáférését.

A White Unicorn Kft. 2024. január 1-jétől „Whiteunicorn Inkubátorház indítása - Induló start up finanszírozás, matchmaking és szakmai inkubáció, főként health care és IT innovatív orientációval” elnevezésű, 2023-1.1.3-STARTUP- 2023-00031 azonosítószámú pályázat megvalósítását kezdte meg. A White Unicorn a pályázat kedvezményezettjeként a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása révén 250 000 000 Ft támogatást nyert, továbbá magántőke felhasználásával további befektetési lehetőséget kapott startup cégekbe. Így a teljes kihelyezhető tőkéje összesen 284 090 910 forint. A White Unicorn olyan ismert hazai befektetőtársaságokkal együtt nyert forrást, mint az STRT Invest Kft., az OXO Labs Üzletviteli és Tanácsadó Kft., és a Creative Accelerator Kft.

Globálisan egyre növekedő igény mutatkozik az egészségügyi szolgáltatások iránt, és növekszik a diagnosztikai és a terápiás kezelések eredményességének javítására létrehozott innovatív vállalkozások száma is. Egyre több mesterséges intelligencia által támogatott módszert is beemelnek a betegellátásba. Az egészségügyi technológia piac 2022-ben 169,36 Mrd USD volt, 2030-ra akár 586,59 Mrd USD-ra is bővülhet, ami 16,8% évenkénti növekedést jelent.

Az inkubátor célja, hogy kezdőtőkével, valamint üzleti-, informatikai- és egyéb szakemberek mentorálásával támogassa az egészségügyi területen létrejövő technológiai startupokat, és szakmai közösségi platformot teremtsen az egyetemi-, kutató- és piaci szereplők számára. A White Unicorn a kedvező piaci kilátásokra, valamint az erős hazai orvosi- és informatikai felsőoktatási képzésre építve a következő két évben 10 korai fázisú startup-ba tervez befektetni.

„Angyalbefektetőként megtapasztaltam, mennyire különbözik medtech startup világ más szektoroktól. Hosszabbak a termékfejlesztési ciklusok, sok időt és erőforrást emészt fel az engedélyeztetés, speciális tudás szükséges a piacra lépéshez, és másképpen működnek a befektetői folyamatok is ezen a területen. Azért hoztuk létre a White Unicorn-t, hogy megszerzett tudásunkkal segítsük az egészségügyi technológiai startupok indulását” – mondta Késmárki László, az inkubátor igazgatáságnak és befektetési bizottságának tagja, a DicomLab digitális fogászati szoftvercég társalapítója.

A társaság igazgatóságában ülő szakemberek valamennyi, a startupok számára fontos területet lefedik. Késmárki László termékfejlesztésben, dr. Pintér Attila, a PVPartners ügyvédi iroda partnere befektetési és exit folyamatokban, dr. Varga Endre, a DicomLab alapítója orvosi területeken, míg Szabó Erik kommunikációs szakember üzetfeljesztés és marketing témában támogatja majd a portfolióba kerülő vállalkozásokat. A White Unicorn aktív szerepet kíván vállalni a hazai health/med tech ökoszisztéma kialakításában és fejlesztésében is. Egyetemi és intézményi kapcsolatokkal, szakmai közösségteremtő rendezvényekkel és online információs hub kialakításával építik a szektort. A startupok indulásánál kulcstényező a megfelelő alapító csapat és mentor megtalálása, ezért jelentős hangsúlyt helyeznek arra, hogy különböző területekről érkező szakemberek találkozzanak, ötleteket és tapasztalatokat osszanak meg egymással.

*

A White Unicorn Kft.-ről

Aktív befektetők és tapasztalt startupépítők által alapított inkubátor, amely elsősorban korai fázisú, egészségügyi és orvosi technológiai, valamint IT projektekre fókuszál. Aktívan fejleszti a hazai medtech ökoszisztémát egyetemek, kutatóközpontok, szolgáltatócégek, szoftver- és hardverfejlesztők, és egyéb iparági szereplők részvételével. A portfolióba kerülő vállalkozsok a befektetés és operatív támogatás mellett értékes hazai és nemzetközi szakmai közösséghez nyernek hozzáférést.

 

Anja képe a Pixabay-en
Anja képe a Pixabay-en

(forrás: White Unicorn)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!