hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Az USA uralja az orvosi robotika piacát

A GlobalData piackutató cég legfrissebb jelentése szerint  az orvosi robotika piaca a 2022-es visszaesés után világszerte erőteljesen növekszik. Az orvosi iparban három fő terület mozgatja a robotikát: az ortopédia, a minimálisan invazív sebészet és a képalkotó rendszerek. A vezető eszközgyártó vállalatok, mint például a DePuy Synthes, a Johnson & Johnson leányvállalata, és a GE HealthCare folyamatosan új technológiákba és termékekbe fektetnek be, hogy erősítsék robotikai portfóliójukat.

A nagyobb beruházási költségek miatt az orvosi robotikai ipar 2022-ben érzékenyebb volt a gazdasági visszaesésre, mint az olcsóbb eszközök gyártói. Mivel azonban az alapkereslet még mindig nagyon erős, a robotikai üzletág 2030-ig tovább fog növekedni. A GlobalData előrejelzései szerint a sebészeti robotika piaca 2022-ben 8,6 milliárd dollárt ért, 2030-ra pedig évi 8 százalékos összetett növekedési ütemmel15,8 milliárd dollárra nő.

 A piackutató várakozásai szerint az orvosi robotika minden szegmense növekedni fog a következő évtizedben. Ahogy írják: “Az egészségügyi szolgáltatók egyre inkább orvosi robotokba fognak befektetni, hogy ellensúlyozzák a munkaerőhiányt és javítsák az ellátás színvonalát”.

A sebészeti robotok javítják a betegek eredményeit, csökkentik az emberi hibák számát, és csökkentik a kórházi tartózkodás hosszát. A felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia használata lehetővé teszi az orvosi robotok számára az együttműködést és a hatalmas mennyiségű adathoz való hozzáférést. Az új sebészeti robotmodellek új sebészeti lehetőségeket kínálnak majd, például mikrorobotokat a nehezen kezelhető betegségek kezelésére.

A GlobalData Job Analytics adatbázisának elemzése azt mutatja, hogy az elmúlt hat hónapban több mint 3600 robotikával kapcsolatos új munkaerő-felvétel történt orvosi cégeknél. Mindez azzal magyarázható, hogy megnőtt az igény a robotikai logisztikai megoldásokra, mivel a munkaerőhiány a Covid-19 világjárvány idején is folytatódott. A növekedés azonban 2021-ben megtorpant, mivel a vállalkozások más beruházásokat helyeztek előtérbe. A gazdasági visszaesés miatt 2022-ben tovább csökkentek a munkaerő-felvételek, majd 2023 első negyedévében lassan kezdtek helyreállni.

A GlobalData Patent Analytics adatbázisa az orvosi ágazatban a robotikával kapcsolatos szabadalmi tevékenység folyamatos növekedését mutatja: 2016-ban 469 új engedélyt, 2022-ben már 638-at adtak ki a hatóságok. A szabadalmak száma 2023-ban tovább növekszik, májusban 55 százalékkal nőtt az áprilishoz képest.

Az első öt robotikai szabadalomtulajdonos amerikai székhelyű eszközgyártó cég, kivéve az Egyesült Királyságban működő CMR Surgical-ot. Az USA után Kínában és Japánban adják be a legtöbb orvosi robotikai szabadalmat.

Forrás: https://www.medicaldevice-network.com/comment/medical-robotics-robust-growth/?cf-view&cf-closed

 https://www.globaldata.com/

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!