hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

A mesterséges intelligencia és a tüdőrák

A hvg.hu szerint az Imperial College London és a szintén londoni székhelyű brit Rákkutató Intézet tudósai olyan mesterséges intelligenciát (MI) alkottak, amely képes pontosan azonosítani a rákos megbetegedést.

A Lancet eBioMedicine című tudományos folyóiratban bemutatott munka szerint az MI a CT-vizsgálatok során feltérképezett kóros sajtnövekedésről dönti el, hogy daganat-e, amit találtak. Benjamin Hunter, a brit Royal Marsden klinika tudósa szerint a technológiával a jövőben több ember életét menthetik meg, írja a lap, jelezve: a csapat körülbelül 500 olyan beteg CT-vizsgálatát mutatta meg az MI-nek, akik tüdejében nagyobb csomókat találtak.

Az algoritmusok segítségével létfontosságú információkat lehet kinyerni az emberi szem által nem könnyen észrevehető felvételekből. A modellt ezután tesztelték, hogy képes-e pontosan azonosítani a daganatos csomókat.

Annak értékelésére, hogy mennyire pontos az MI, azt a kutatók az area under the curve (AUC) nevű módszer segítségével igyekeztek megállapítani. Az 1-es AUC a tökéletes modellt jelzi, míg egy 0,5-ös akkor várható, ha véletlenszerűen tippel. A tesztek azt mutatták, hogy minden csomóról 0,87-es pontossággal tudta megállapítani az MI, hogy daganatos elváltozás-e. Ez jobb arány, mint az eddig kidolgozott modellek.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!