hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A beszédből is kiderülhet a cukorbetegség

A hanglenyomatokban azonosított jellemzőket, a kort, nemet, magasságot és a  súlyt kombinálva egy AI-modell megjósolta, hogy a kísérletben résztvevők cukorbetegek-e, közli az Index.

A Mayo Clinic Proceedings című folyóiratban közölt friss tanulmány szerint egy néhány könnyen hozzáférhető adatot és legfeljebb 10 másodpercnyi beszédet felhasználó program nyolcból hét alkalommal képes volt megállapítani, hogy valaki cukorbeteg-e. Jó hír, hogy hamarosan okostelefonokon is elérhetővé válik alkalmazásként a program, ami olcsó és elérhető lehetőséget biztosít az egészségügyi intézményekhez korlátozottan hozzáférő emberek számára.

A Klick Labs kutatócsoportja 267 olyan embert vizsgált meg, akik között voltak nem cukorbetegek (79 nő és 113 férfi) és 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak (18 nő és 57 férfi). Azt a feladatot adták a kísérleti személyeknek, hogy két héten keresztül naponta hatszor rögzítsenek egy rövid mondatot a telefonjukon, ezt pedig később megvizsgálták – írja az IFL Science. nyomán a lap, jelezve: a kutatócsoport akusztikai különbségeket keresett. A hanglenyomatokban azonosított jellemzők jelenlétét vagy hiányát, valamint a résztvevők korát, nemét, magasságát és súlyát kombinálva egy mesterségesintelligencia- (AI) modell megjósolta, hogy a kísérletben résztvevők cukorbetegek-e.

A program a férfiak esetében 86 százalékos, a nők esetében pedig 89 százalékos pontosságúnak bizonyult.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a perifériás idegeket és az izomrostokat, ami hangképzési zavarokat okozhat. Még az átmeneti vércukorszint-emelkedésekről is, amelyeket a cukorbetegség súlyosbíthat, felvetették, hogy befolyásolhatják a hangszalagok rugalmasságát, bár ezt még nem sikerült bizonyítani.

A Klick Labs meg kívánja ismételni a vizsgálatot nagyobb mintával, és munkát más betegségekre is szeretnék kiterjeszteni, beleértve a prediabéteszt és a magas vérnyomást.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!