hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

2025-ben érkezik az uniós adattér

2025-ben érkezik az egységes adattér rendelet: a szabályozás megszünteti a tagállami piacokat, egységes e-health adatok lesznek, közli a Napi.hu.

Üdv az adatkorban, a következő húsz év fájdalmas lesz, ez az öt éve elindult korszakváltásnak köszönhető, ekkor gyorsult fel az egészségügy digitális átalakulása  – kezdte előadását a Napi.hu szerint Lantos Zoltán, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense az ötödik Health 2.0 Hungary Chapter Meeting által szervezett konferencián. A jövőben a legfontosabb erőforrásunk az adat lesz, ezért is fontos, hogy ne PDF-ben legyenek a betegadatok az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), hanem strukturált adatok szintjén és kutathatók is legyenek.

Az adattudós képviseli Magyarországot az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) részéről az Európai Bizottság e-Egészséginformatikai szakcsoportjában. Miközben a kutató vezeti a Semmelweis Egyetem Egészségtámogatási Módszertani Tanszékét is.

Lantos Zoltán szerint az Európai Unióban adatstandardizálás zajlik, és 2025-re várják az egészségügyi adattér rendeletet. A szabályozás megszünteti a tagállami piacokat, egységes e-health adatok lesznek. A magyar betegek adatait tartalmazó EESZT ekkor részévé válhatna az uniós adattérnek, ám erre nem vagyunk felkészülve, így akkor várhatóan egy cunamival fogjuk szembetalálni magunkat. A szakértő kiemelte: 2025 fontos dátum lesz, mert a tagállamok kapcsolódásával létrejön egy európai EESZT. Ekkortól lehetőség lesz arra, hogy az európai tudósok kutatás céljából adatkészleteket kérjenek le, ezt a jövőben nyitott szolgáltatásként valósítja meg az EU. A tagállamok az adatokat könnyen megoszthatják más uniós országok egészségügyi szakembereivel, ami várhatóan javítani fogja az egészségügyi ellátás színvonalát.

Az Európai Bizottság legfrissebb számítása szerint az európai lakosság egészségügyi adataihoz való könnyebb hozzáférés egy évtized alatt 11 milliárd euró, azaz több mint négyezer milliárd forint gazdasági nyereséget eredményezhet. Szakértők szerint 5,5 milliárd euróval kevesebb lesz a kiadás az egészségügyi adatokhoz való jobb hozzáférés révén, míg további 5,4 milliárd euró takarítható meg az egészségügyi adatoknak a kutatás és innováció, valamint a szakpolitikai döntéshozatal terén való jobb felhasználásával, írja a lap.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!