Alzheimer-kór ellen zöld tea?
Egy most közzétett vizsgálat szerint a zöld tea egyik alkotóeleme megakadályozza a betegség létrejöttében jelentős szerepet játszó toxikus plakkok kialakulását, közli az OTSZ Online.
A kanadai McMaster Egyetemen a Giuseppe Melacini által vezetett kutatócsoport nemrégiben a Journal of the American Chemical Society című lapban publikálta eredményei szerint a zöld teában lévő EGCG (epigallokatekin-gallát) polifenol a béta-amiloidok funkciójának befolyásolása révén képes megállítani a béta-amiloid plakkok képződését.
A most közzétett adatok nemcsak megerősítik azokat a korábbi megfigyeléseket, melyek szerint az EGCG megelőzheti a béta-amiloid plakkok képződését, de részben rávilágítanak a preventív hatás mechanizmusára is.
Adataik alapján a szerzők azt javasolják, hogy a zöld tea kivonatát alkalmazzák az Alzheimer-kór prevenciójában.
„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az Alzheimer-kór kezelésében jelenleg nem rendelkezünk kuratív gyógymóddal, ezért a korai intervenció az egyetlen, amitől eredményeket remélhetünk. Ez jelentheti például a zöld tea kivonatának vagy származékainak fogyasztását már nagyon korán, akár 15−25 évvel a tünetek jelentkezése előtt” – fogalmaz Giuseppe Melacini.