hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vizsgálja az EMA a Sotrovimabot

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a brit GlaxoSmithKline és az amerikai Vir Biotechnology vállalatok által közösen fejlesztett, Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó gyógyszer folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), közölte az uniós ügynökség pénteken.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte: Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) azt vizsgálja, hogy az Sotrovimab nevű, VIR-7831, vagy GSK4182136 kódjelű gyógyszer alkalmazható-e a koronavírussal fertőzöttek kezelésére.

A folyamatos felülvizsgálat megkezdéséről szóló döntés a gyógyszer azon képességének vizsgálatát célzó kutatások előzetes eredményein alapul, hogy a szer használatával megelőzhető-e a koronavírussal fertőzöttek kórházi kezelése, vagy elhalálozása.

Az első laboratóriumi vizsgálatokból és állatkísérletekből származó adatok értékelése megkezdődődött. A szakbizottság értékelni fogja, hogy a gyógyszer megfelel-e a hatékonyság, a biztonság és a minőség szokásos uniós szabványainak. Mivel azonban még nem áll rendelkezésre minden adat, korai következtetéseket levonni a gyógyszer előnyeinek és kockázatainak egyensúlyával kapcsolatban. A folyamatos felülvizsgálat mindaddig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem beadásához, közölték.

Tájékoztatásuk szerint a Sotrovimab egy koronavírus-fertőzöttek kezelésére kifejlesztett monoklonális antitest. A monoklonális antitest olyan immunfehérjéket jelöl, melyet úgy terveztek, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kapcsolódjon. A kapcsolódás létrejöttével a vírusnak a test sejtjeibe való bejutási képessége csökken. A fejlesztők szerint ez várhatóan mérsékli a kórházi kezelés szükségességét a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeknél, illetve az elhalálozásuk kockázatát.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés