hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

Új terápia gyermekkori neuroblastomában

Az antitest-alapú terápia jelentősen javíthatja a neuroblastomában szenvedő gyermekek betegségmentes túlélését.

Az egyévesnél fiatalabb gyermekek körében leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számító neuroblastoma kezelése számtalan buktatót rejt, annál is inkább, mivel a betegek körülbelül 40 százaléka tartozik az úgynevezett nagy kockázatú csoportba, ahol a kombinált terápia (műtét, intenzív kemoterápia, őssejttranszplantáció és besugárzás) ellenére mindössze 30 százalékos túlélés várható.

Az American Society of Clinical Oncology honlapján május 14-én közzétett és a Medical News Today című internetes oldal által is idézett vizsgálatban 226 gyermek esetében elemezték a különféle terápiás stratégiák eredményességét. A neuroblastoma diagnosztizálását követően először hagyományos kezelés történt műtéttel, kemoterápiával és őssejttranszplantációval, majd véletlen besorolást követően a betegcsoport egyik fele a retinolsavból álló szokványos ellátást kapta, míg a másik csoportban immunterápiára is sor került.

A kétéves utánkövetési periódus lezárásakor az utóbbi csoportban 66 százalék, míg a csupán szokványos kezelésben részesült csoportban mindössze 46 százalék volt azon betegek aránya, akik életben voltak, és akiknél nem mutatkoztak a betegség jelei. Immunterápia mellett javulás mutatkozott a teljes túlélésben is. Az immunterápia egyértelmű előnyét látva idő előtt abbahagyták a véletlen besorolást, és ezt követően minden beteg immunterápiában is részesült a szokványos kezelés mellett.

A két évet azért tekintik mérföldkőnek a gyermekkori neuroblastoma túlélésében, mert a korábbi vizsgálatok azt jelzik, hogy jó eséllyel számíthatunk teljes gyógyulásra akkor, ha az őssejttranszplantáció után két évvel nem jelentkeznek recidívára utaló jelek.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés