hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Új betekintés az antipszichotikumok hatásmechanizmusába

A Northwestern University kutatói a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egy új eljárással a korábbiaknál sokkal pontosabban képesek előrejelezni a szkizofrénia kezelésében használt gyógyszerek mellékhatásait.

A betegség tüneteit okozó dopamintúltermelést gátló antipszichotikumokat eddig egér modellszervezeteken vizsgálták, a kutatók azonban a mostani vizsgálat során rájöttek, hogy a striatumban található D2 receptorokra ható készítmények működőképessége furcsa módon sokkal jobban prediktálható a D1 receptorokat expresszáló neuronokra kifejtett hatásai alapján. Ez a megfigyelés segíthet megérteni, hogy az antipszichotikus hatóanyagok hogyan modulálják környezetüket, és hatásosabb terápiás stratégiák kifejlesztéséhez vezethet. Erre óriási szükség is lenne, mert jelenleg a szkizofrén betegek több mint 30%-ánál a rendelkezésre álló készítmények alkalmazása egyáltalán nem hatásos.

Forrás: Seongsik Yun et al, Antipsychotic drug efficacy correlates with the modulation of D1 rather than D2 receptor-expressing striatal projection neurons, Nature Neuroscience (2023).

Forrás: archív (Medical Tribune / 123rf)
Forrás: archív (Medical Tribune / 123rf)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés