hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Új, gyors módszer a SARS-CoV-2 kimutatására

A Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (MLU) kutatói a Clinical Proteomics folyóiratban közölt cikkükben egy olyan új eljárásról számoltak be, amely új fejezetet nyithat a SARS-CoV-2 gyors és megbízható kimutatásában.

Az eljárás a MALDI-TOF tömegspektrometrián alapul: egy orrból vagy torokból vett kenetminta pár másodperces előkészítés után a gépbe helyezhető, ahol egy lézer segítségével gáz fázisba kerül a minta. Itt az egyes összetevők, azaz az egyes víruspartikulumok tömeg alapján mérhetők, ami egyrészt kizárja a fals pozitív eredmények bekövetkezését, másrészt a módszer képes a minta levételétől számított 2 órán belül eredményt adni.

További előny, hogy az eljárás más kórokozók detektálására is betanítható. Hátránya, hogy nagyon alacsony vírusterhelés esetén negatív eredményt ad, vagyis nem annyira érzékeny, mint a jelenlegi arany standardnak számító PCR eljárás. A kutatók szerint ezért járványkitörés esetén kiváló kiegészítője lehet a PCR módszernek, amikor nagyon sok mintát kell nagyon rövid idő alatt értékelni.

Forrás: Lydia Kollhoff et al, Development of a rapid and specific MALDI-TOF mass spectrometric assay for SARS-CoV-2 detection, Clinical Proteomics (2023). DOI: 10.1186/s12014-023-09415-y

Syaibatul Hamdi képe a Pixabay-en
Syaibatul Hamdi képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés