hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Több transzplantáció, több remény

A koronavírus-járvány jelentősen visszavetette idehaza a donor és transzplantációs aktivitást, és bár tavaly elindult a felzárkózás a korábbi, jó eredményekhez, a szakma széles körben hívná fel a figyelmet a terület fontosságára.

Míg 2019-ben „európa-bajnoki” eredményeket produkáltunk szinte valamennyi szervtranszplantációt érintő területen, a Covid-időszak alaposan megtépázta a korábbi jó teljesítményt – fogalmazott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azon a hétfő délutáni sajtóbeszélgetésen, ahol a szakemberek széleskörű társadalmi egyeztetést kezdeményeztek annak érdekében, hogy visszaszerezhessük dobogós helyünket.

A donor és transzplantációs aktivitás a felére esett vissza a pandémia időszakában – sorolta az adatokat a rektor. – A hazai transzplantációk 68 százalékát az SE klinikáin végzik, a javuló tendenciát igazolja, hogy 2023 októberéig több szervátültetést végeztek már el, mint 2022-ben, jövőre pedig elérhetik a megelőző évek átlagát.

Idehaza négy egyetemi városban hét transzplantációs központban végzik a beavatkozásokat, december 1-jéig 246 vese-, 62 máj, 48 szív-, és 10 tüdőátültetés történt, a 9 kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantáció mellett.

A vese-, szív- és pancreas átültetések számában sikerült javítani a pozíciókat az Eurotransplant centrumok sorában 2022-ről 2023 október végéig. Míg tavaly a 134 vesetranszplantáció a 7. helyet biztosította 69 centrum között, az idei 127 elvégzett műtéttel eggyel előrébb léphettünk. Hasonlóan jó a teljesítmény a szívátültetések terén, szemben a 2022-es 33 átültetéssel idén már 40 beteget operáltak meg, ami az ötödikről a második helyre pozícionálta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati klinikát. A legnagyobb előretörést a pancreas-átültetésekkel érték el, míg egy évvel korábban csupán két ilyen beavatkozás történt, tavaly már hat, ami nyolc helyezéssel vitte előrébb a hazai centrumot a rangsorban.

Egyelőre megőriztük a 7. helyet a 40 centrum között a májátültetések számával: a 2022-ben elvégzett 67 transzplantáció ugyanúgy ezt a helyezést biztosította, mint az idei 59. Visszaesés a tüdőtranszplantációban tapasztalható, a 22 Eurotransplant-centrum adatai alapján a 2022-ben elvégzett 12 tüdőátültetés még a 13. helyre sorolta a hazai centrumot, a 2023-ban elvégzett 8 átültetés a 15. helyre volt csak elegendő.

Ambiciózus célt tűzött ki az SE rektora a következő öt évre, ami alatt szeretnék elérni, hogy a transzplantációs centrumok sorában az első három között legyen az egyetem, és legalább egy az első helyen végezzen szervátültetésben.

Minden kétezredik magyar transzplantált

Hazánk tíz évvel ezelőtt csatlakozott az Eurotransplanthoz, amelynek nyomán szignifikánsan nőtt a transzplantációk száma – emlékeztetett Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. – Egy évtized alatt 929 donorszerv érkezett Magyarországra külföldről, ami a 3958 hazai szervátültetés 23 százaléka. A várólistára kerülő betegek száma 39 százalékkal emelkedett, ugyanakkor hamarabb jutottak az életmentő szervhez: az akut betegek várakozási ideje 4 százalékkal mérséklődött, a várólistás halálozás pedig a 26 százalékról 5 százalékra zuhant.

Még jelentősebb volt a javulás a csatlakozást követően a gyermekkori transzplantációk esetében, összesen 185 gyermek kapott szervet tíz év alatt. Külföldről kapott vesét 58, májat 21, és szívet 36 kisgyermek – sorolta Mihály Sándor.

A szervátültetések háromnegyedét elhunytakból végzik, egyetlen donor hat életet menthet meg, és 31 életévet ad a recipienseknek a szerveivel – mondta az OVSz transzplantációs igazgatója, az adatokat sorolva hozzátette, hogy a donoraktivitás 2020-ban 38 százalékkal csökkent, a következő évben pedig tovább romlott. A tavalyi már a visszarendeződés éve volt, 2021-hez képest 30 százalékkal nőtt a donorszám, a prognózisok szerint idén év végére az átültetések száma meghaladhatja a négyszázat.

Jobb életkilátások élődonoros vese transzplantációval

Az első ezer transzplantáció 30 év alatt történt, az utolsó ezer kevesebb, mint 3 év alatt, a 12000. hazai szervátültetést idén májusban végezték el, ami veseátültetés volt, amiből a legtöbbet végzik itthon, és erre a szervre várakoznak a legtöbben.

A máj- és hasnyálmirigy-átültetések mellett a vese transzplantációkat is végeznek az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján (STéG), amelynek igazgatója, Szíjjártó Attila arról beszélt, 220-250 transzplantációt végeznek évente, ebből 130 vese-, 50-60 máj- és hasnyálymirigy, valamint kombinált vese-pancreas átültetést. Elhunyt donorból 206, élő donorból pedig 42 veseátültetés történt itthon ebben az évben.

Az élődonoros vese transzplantáció erős minőségi indikátor: Az elhunyt donorból átültetett vese átlagos túlélési ideje 8-9 év, ha viszont a szerv élő donorból származik, ez akár 15-20 év is lehet. Az eredményes, minőségi műtétek számát növeli, hogy az operációt megelőzően lehetőség van 3D-tervezésre is, amelynek köszönhetően személyre szabottan modellezhető a beavatkozás.

Tovább javíthatja a vesebetegek szervhez jutási esélyeit a hamarosan elinduló inkompatibilisdonor-program, amelyről Piros László egyetemi docens, a STéG igazgató-helyettese számolt be. A program lehetővé teszi az élődonoros transzplantációt akkor is, ha a donor és a recipiens vércsoportja nem azonos. A társadalombiztosítás ezt a beavatkozást egyedi méltányosság keretében finanszírozza, a műtéteket Bécsben és Linzben végzik el. Az eljárás meglehetősen drága, ugyanakkor kifizetődőbb, mint az éveken át tartó dialízis. Az élődonoros vesecsere-program törvényi háttere is adott, ám kevesen tudnak arról, hogy cserélhetnek egy másik, ugyancsak inkompatibilis párral.

A szakemberek hangsúlyozták azt is, hogy az élődonoros veseátültetés nemcsak a páciens egészsége szempontjából jár kedvezőbb eredménnyel, mint a cadaver transzplantáció, hanem a finanszírozás oldaláról is: a dializálás költségei már a második évben megtérülnek a szervátültetéssel.

Csökken a betegszám a májtranszplantációs várólistán – hívta fel végül a figyelmet Szíjjártó Attila, aki elmondta, hogy míg 2019-ben 97 előjegyzett beteg várakozott, tavaly már csak 80. Pedig az átültetés már nemcsak a végállapotú, vírusos vagy egyéb eredetű májelégtelenségben szenvedő pácienseknél jöhet szóba, hanem májsejtráknál, vagy áttéti daganatok esetében is.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés