2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Több az élő donoros szervátültetés

Az elmúlt tizenkét évben háromszorosára növekedett az élő ember szervével elvégzett átültetések száma Magyarországon, jelentette ki a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumának elnöke az M1 csatornán.

Ez annak is köszönhető, hogy rendszeresen fórumokat tartanak a szervekre váróknak és családtagjaiknak, közölte Szalamanov Zsuzsanna, akit a szervdonáció és transzplantáció október 8-ai -európai és világnapja alkalmából kérdeztek. Ezen a napon azok előtt is tisztelegnek, akik felajánlották rokonaiknak valamilyen szervüket.

Az elnök elmondta: a klinikai központokhoz tartozó dialízisállomásokon kezelt betegeknek és hozzátartozóiknak rendezik a fórumokat. Egy-egy ilyen alkalommal 140-160 ember jelenik meg, a fórumok után pedig általában hat-nyolc beteg-donorjelölt pár jelentkezik kivizsgálásra. Közülük jó, ha egy-két pár megfelel a kritériumoknak.

Arról is szólt: sokan jelentkeznek azzal, hogy anonim módon bárkinek felajánlják egyik szervüket, ám ezt a magyar törvények, szemben például a holland jogszabályokkal, nem teszik lehetővé; szükség van a szoros érzelmi kapcsolat bizonyítására beteg és donor között.

Berente Judit, a Szervátültetettek Szövetségének elnöke ismertette: élő donoros transzplantációban a leggyakrabban felhasznált szerv a vese, utána a máj következik, amelynek egy-egy szegmentjét le lehet választani, és a tüdőlebeny jöhet még szóba. A transzplantációs várólistán lévők száma háromszor annyi, mint amennyit élő donorból tudnak transzplantálni, a többiek agyhalottól kaphatnak új szervet, mondta az elnök.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.