Szoptatás és cukorbetegség
Az 1-es típusú cukorbeteg anyák és a gesztációs diabéteszben szenvedő nők számára is javasolt a szoptatás, közli a PharmaOnline.
Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő anyák is szoptathatják a gyermeküket anélkül, hogy a hipoglikémiák gyakoriságának növekedésével kellene számolniuk. Emellett, azoknak a nőknek is javasolható a szoptatás, akiknél korábban terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, ilyen módon redukálható a rizikója annak, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség jöjjön létre náluk, írja a lap.
Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő nők gyakran amiatt nem merik szoptatni az újszülött- vagy csecsemőkorú gyermeküket, mert a vércukorszint kóros esésétől, hipoglikémiától tartanak; mindez fokozottan érvényes éjjelente. Sok cukorbeteg anya emiatt a félelme miatt mond le az éjszakai szoptatásról. Azok pedig, akik „mernek” éjjelente is szoptatni, plusz szénhidrátot vesznek magukhoz, ilyen módon próbálva hozzájárulni ahhoz, hogy egy esetleges hipoglikémia rizikója csökkenjen.
Egy dániai vizsgálat nemrégiben bebizonyította azt, hogy alaptalanok azok az aggodalmak, amik az éjjeli szoptatással összefüggő hipoglikémia-veszélyre vonatkoznak.
Huszonhat 1-es típusú diabéteszes anya és 32 nem cukorbeteg anya vércukorszintjének a rendszeres vizsgálatából kiderült, hogy az éjszakai szoptatások az 1-es típusú cukorbeteg nőknél nem emelik a hipoglikémia-kockázatot akkor sem, ha az érintett anyák nem vesznek magukhoz extra adag szénhidrátot a szoptatás miatt.
Leszögezhető tehát, hogy azoknál az anyáknál, akiknél az inzulin-szükségletet megfelelően kielégítik, a vércukorszintet rendszeresen monitorozzák és a szénhidrátbevitelt ezekhez igazítják, nem szabad lemondani az éjszakai szoptatásról sem.
A terhesség alatti cukorbetegség a későbbi cukoranyagcsere-zavarok előszobája. Azoknál a nőknél, akiknél gesztációs diabéteszt diagnosztizálnak, legalább 7-szer nagyobb a rizikója annak, hogy a későbbiekben, a szülést követően 2-es típusú diabétesz alakuljon ki náluk.
A legújabb vizsgálatok eredményei azt támasztják alá, hogy ez az emelkedett rizikó hosszú távon is mérsékelhető, ha az érintett anyák szoptatják a gyermeküket. Azok az anyák, akik legalább 3 hónapon át szoptatják a gyermeküket, 15 éves távlatban jelentős mértékben csökkent 2-es típusú diabétesz-kockázattal kalkulálhatnak: míg a nem szoptató anyáknál a 2-es típusú diabétesz kockázata 72 százalékos, addig az a szoptatás hatására 42 százalékosra csökkenhet.
Megállapították azt is, hogy minél tovább szoptat az anya, annál nagyobb mértékben redukálódik a későbbi cukorbetegség kockázata.