hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Szemészeti lézerközpontot alakítottak ki az SZTE-n

A rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség korrigálására is képes femtoszekundumos lézertechnológiát alkalmazó központot hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szemészeti klinikájának épületében.

Az egyetem százszázalékos tulajdonában lévő magán betegellátó egység, a Mediversal Vision szakmai vezetője Ratkay Imola, aki 1999-ben a világon elsőként végzett humán femtoszekundumos szaruhártya-sebészeti beavatkozást.

A lézerek orvosi célú felhasználásával kapcsolatos kutatások az 1980-as évek végétől indultak fejlődésnek, a folyamatban fontos szerepet játszottak szegedi fizikusok: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett Bor Zsolt, Rácz Béla és Hopp Béla professzorok.

Ratkay Imola főorvos 1994-ben, münsteri tanulmányútján sajátította el, hogyan kell alkalmazni a lézereket a szemsebészetben. Az olyan a fénytörésen alapuló, refraktív hibák, mint például a rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség (a szemlencse rugalmasságának az életkor előrehaladtával bekövetkező fokozatos csökkenése) korrigálhatók szemüveggel vagy kontaktlencsével, illetve (excimer és femtoszekundumos) lézeres kezelésekkel. Az ilyen látásjavító műtétek után már egy nappal 150 százalékos javulást érzékelhet a páciens, és maximum 200 százalékos eredmény érhető el. A szegedi központban a legmodernebb vizsgáló módszerek és műtéti eljárások állnak rendelkezésre.

A közleményben idézték Vaszari Viktort, a Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját, aki kifejtette, az egyetemi tulajdonú cég azt a célt tűzte ki, hogy növelje jelenlétét a járóbeteg-ellátás, a diagnosztika, a szűrővizsgálatok terén is.

A szemészeti központ kialakításának teljes költsége, a bérelt lézereket nem számítva, mintegy 100 millió forint. Ez várhatóan 3-4 év alatt térül meg, és számításaik szerint ennek az időszaknak a végére elérik az évi 1000-1500 műtétet. Eddig húsz műtétet végeztek el Ratkay Imola szakmai vezetésével, a Szemészeti Klinika tudományos hátterével, szakembergárdájával. A Medicontur által biztosított, élvonalbeli gépekkel egy olyan országos szinten is egyedülálló egységet sikerült kialakítani, amely hosszú távon garantálja, hogy a dél-alföldi régióban élők hozzájuthatnak a legmagasabb színvonalú lézeres kezelésekhez, hangsúlyozta a szakember.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés