hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Speciális esetekben is keresik a megoldást a szervátültetésre

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplanthoz; e lépéssel több szervátültetésre volt lehetőség itthon, közölte az egészségügyért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón.

Horváth Ildikó kiemelte, ezzel együtt ezen a területen is keresik a továbblépés és a különféle együttműködések lehetőségét, hogy a magyar betegeknek még nagyobb esélyük legyen donorszervhez jutni. Ennek jegyében tartottak pénteken a V4-ek illetékes szervezeteivel közös tanácskozást, amelynek fő témája az élődonoros veseátültetéshez kapcsolódó keresztdonáció és a külföldi elhunytból történő szervadományozás jogi lehetőségei.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója beszámolt arról, hogy a V4-ek országaiban hasonló a jogszabályi környezet a szervadományozást illetően. Akárcsak Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, tehát ha az elhunyt még életében írásban nem tiltakozott szervei továbbadományozásáról, akkor szervei transzplantálhatók. A szakmai tanácskozás célja volt, hogy speciális esetekre alakítsanak ki együttműködést az országok, és az egyik ilyen a külföldi állampolgár Magyarországon bekövetkezett agyhalála esetére vonatkozó eljárásrend kialakítása szervkivételhez. Mihály Sándor elmondta, javaslatuk szerint felveszik a külföldi elhunyt származási országának illetékes szerveivel a kapcsolatot, hogy kiderítsék, van-e akadálya a magyarországi szervkivételnek cseh, lengyel, szlovák állampolgárok esetében.

Piros László, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának vezetője a keresztdonációval kapcsolatos nemzetközi együttműködés lehetőségéről és az ehhez szükséges hazai szabályozás módosításáról beszélt. Elmondta, az élődonoros veseátültetéshez kapcsolódó keresztdonáció hatékonyabbá tétele érdekében az OVSZ a transzplantációs tagozattal egy egységes programot dolgozott ki. Ennek legfontosabb elemei az ide vonatkozó jogszabályok módosítása, és a szervet adományozó és azt fogadó emberek közötti optimális egyezést kereső algoritmus megalkotása. Úgy vélte, a V4 országok között keresztdonációs együttműködés kialakítása elősegítheti az egymással kompatibilis emberek felkutatását és azonosítását. Hozzátette: a keresztdonáció egy új lehetőség az adományozó donorok és szervekre szoruló betegek számára, és nőhet az élődonoros átültetések száma.

Tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon, amelyek közül 119 esetben külföldről érkezett az életmentő szerv magyar beteg részére. A veseátültetések száma is emelkedett tavaly, a 335 beavatkozás közül 290 esetben elhunyt donorból, 45 esetben élőből nyertek szervet. A májátültetések száma is nőtt, tavaly 80 ilyen beavatkozás történt, ami 8,11 százalékkal magasabb mint 2017-es adat. Kombinált vese-hasnyálmirigy átültetésből ötöt végeztek tavaly. A két hazai szívtranszplantációs központban 62 szívátültetést végeztek 2018-ban, és a program indulása óta a tavalyi esetszám volt a rekord eddig. Hazai tüdőátültetést 23 esetben végeztek, a program 2015-ös indulása után 2016-ban 17, míg 2017-ben 21 tüdőátültetés volt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés