hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Roska Botond: A legtöbb vakságot a rövidlátás fogja okozni

Roska Botond szerint 2050-re az emberek kétharmada rövidlátó lesz, és ennek „nagyon kemény következménye lesz”, írja a Telex.

Roska Botond neurobiológus Veiszer Alinda vendége volt (a teljes interjú itt nézhető meg támogatásért). Roska neve akkor kapott nagyobb figyelmet a közelmúltban, amikor tagja volt annak a kutatócsapatnak, ami segített egy vak francia férfinak részlegesen visszaállítani a látását. A kutatóval – aki a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet (IOB) magyar igazgatója – készült interjút a Telex ismerteti.

Roska szerint 2050-re a legtöbb vakságot a rövidlátás fogja okozni, és az emberek kétharmada rövidlátó lesz, és ennek „nagyon kemény következménye lesz”. A kutató szerint hat dioptriás rövidlátás felett nő az esélye a szem betegségeinek. A legnagyobb probléma Ázsiában van, ahol jelenleg a rövidlátás aránya 95 százalék, a hatvan évvel ezelőtti 20 százalékhoz képest. Az IOB-ben most ezen van a hangsúly, hogy próbálják megérteni és megállítani a rövidlátás okozta betegségeket. Tudják, hogy létezik megoldás, de nem tudják, mikor találják meg.

Roska szerint a jövő arra tart, hogy olyan dilemmákat kell majd az embereknek meghozni, hogy autót vegyenek, vagy például a hallásukat hozzák vissza.

A tudós elmondja aztán, hogy azért tartott ki annyira a kutatása mellett, mert „úgy született, hogy nem nagyon hallgat másokra”. Roska szerint a tudomány napról napra téved, és csak azok tudnak előre lépni, akiket nem az érdekel, hogy mit mond a másik tudós, hanem hogy az adat mit mond. Ehhez pedig még érdemes valamilyen módon önfejűnek is lenni, és nem árt, ha valakiben van egy „paranoid lelkesedés” is.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés