hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nyugtató cumi: igen vagy nem? Befolyásolja a cumizás a szoptatást?

Meta-analízis is alátámasztja azt, hogy a korai nyugtató cumi-használatnak nincs negatív hatása a szoptatás eredményességére vagy annak időtartamára. Azaz, nincs olyan evidencia, amely tiltaná vagy korlátozná a nyugtató cumizást az újszülötteknél, legyen szó akár koraszülöttekről, akár nem koraszülöttekről.

Engedjük vagy sem a nyugtató cumi használatát az újszülötteknél?

A racionális döntések és ajánlások érdekében tisztázni kellene néhány kérdést. Miként befolyásolja a nyugtató cumizás a szoptatás eredményességét koraszülött és nem koraszülött csecsemőknél? Továbbá, hatással van-e a cumizás a megszületést követően a kórházban tartózkodás időtartamára koraszülötteknél?

Egy 2022-ben publikált szisztematikus szakirodalmi áttekintés és meta-analízis rávilágított a nyugtató cumizás szoptatást és kórházi tartózkodási időt érintő következményeire. A közlemény főbb eredményeinek megismerése hozzásegíthet ahhoz, hogy szakmai érvekkel megalapozott döntések születhessenek abban a kérdésben, hogy „kaphat-e nyugtató cumit” az újszülött/csecsemő (1).

Egy friss meta-analízis eredményei mutatnak irányt: szabad cumizni

Miközben a korábbi randomizált elrendezésű, kontrollált vizsgálatok nem mutattak ki kapcsolatot a korai nyugtató cumi-használat és a szoptatási problémák között, addig egyes obszervációs vizsgálatok ettől eltérő eredményre jutottak.

Az evidencia-alapú megállapítások és ajánlások érdekében nemrégiben egy meta-analízist végeztek, amelyben azokat a randomizált elrendezésű, kontrollált vizsgálatokat vették alapul, amelyekben az engedélyezett, illetve a korlátozott cumizásnak a szoptatás sikerességére kifejtett hatását boncolgatták. A finnországi meta-analízisben összesen 10 vizsgálat eredményeit összegezték. A vizsgálatokat 1996 és 2020 között végezték Svédországban, Svájcban, Törökországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában és Ausztráliában. 5 vizsgálatban koraszülött (összesen 602 koraszülött), 5 vizsgálatban pedig nem koraszülött gyermekek (összesen 2843 fő) bevonásával végezték az elemzést. Kimenetként rizikó arányokat határoztak meg, amelyek 2, 3, 4 és 6 hónapos korokban írták le a szoptatási ráták arányát abban az esetben, ha nem volt korlátozva a nyugtató cumi használata, illetve abban az esetben, ha az korlátozva volt (1).

A meta-analízis főbb megállapításai a következők:

- nem volt szignifikáns különbség a szoptatási arányokban attól függően, hogy engedélyezett volt-e a nyugtató cumizás az újszülötteknél vagy sem. A 2, 3, 4 és 6. hónapokban a szoptatási arányokra meghatározott rizikóarányok 1,00 és 1,03 közé tehetők, a kizárólagos szoptatásra vonatkozók 1,00 és 1,04 közé. Vagyis: mérsékelt, illetve erős szintű evidencia támogatja azt, hogy az első 6 hónapban a szoptatás sikere nem függ attól, hogy korlátozzák-e a nyugtató cumi használatát az újszülötteknél vagy sem (1).

- a nyugtató cumi mellőzése a koraszülötteknél sem járt együtt a szoptatás eredményesebbé válásával (1).

- koraszülött gyermekeknél a kórházban való tartózkodási idő átlagosan 7,2 nappal (95 % CI 4,0-10,5) lecsökkent azoknál, akik nyugtató cumit kaptak (1).

- koraszülött gyermekeknél a nyugtató cumizás engedélyezése hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekek 3,2 nappal (95 % CI 1,2-5,2) korábban átállhassanak a teljes orális táplálásra (1).

- feltételezhető, hogy a korábbi obszervációs vizsgálatokban tapasztalt és a cumizással kapcsolatba hozott szoptatási nehézségek nem következményei voltak a nyugtató cumi használatának, hanem sokkal inkább a cumihasználat lehetett egyfajta jelzése annak, hogy problémák merültek fel a szoptatás során (1).

Összegzés

A korai nyugtató cumi-használatnak nincs negatív hatása a szoptatás eredményességére vagy annak időtartamára. Ezzel összhangban nincs olyan evidencia, amely tiltaná vagy korlátozná a nyugtató cumizást az újszülötteknél, legyen szó akár koraszülöttekről, akár nem koraszülöttekről.

Erre a tényre – részben – már egy 2016-ban publikált Cochrane-elemzés is rámutatott: az egészséges, nem koraszülött újszülötteknél megállapították, hogy a megszületést követően megkezdett nyugtató cumizás 4 hónapos életkorig nem befolyásolja szignifikánsan a kizárólagos vagy a részleges anyatejes táplálásnak sem a gyakoriságát, sem az időtartamát (2).

Az imént citált friss, 2022-ben megjelent meta-analízis ezenkívül arra is rávilágít, hogy a koraszülött osztályokon megkezdett cumizás kedvező hatású a koraszülötteknél. A cumizó koraszülöttek átlagosan 3 nappal korábban váltanak teljes orális táplálásra, illetve 7 nappal kevesebb időt töltenek kórházban, mint a nyugtató cumit nem kapó koraszülött kortársaik.

Irodalomjegyzék

(1) Tolppola O, Renko M, Sankilampi U, Kiviranta P, Hintikka L, Kuitunen I. Pacifier use and breastfeeding in term and preterm newborns-a systematic review and meta-analysis. Eur J Pediatr. 2022;181(9):3421-3428.

(2) Jaafar SH, Ho JJ, Jahanfar S, Angolkar M. Effect of restricted pacifier use in breastfeeding term infants for increasing duration of breastfeeding. Cochrane Database Syst Rev. 2016;2016(8):CD007202.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés