hirdetés
2024. szeptember. 18., szerda - Diána.
hirdetés

Nyálmintából mutatható ki a fej-nyak rák kiújulása

A fej-nyaki rákok rekurrenciájának kockázatát kimutató gyorsteszt segíthet a betegeknek a gyorsabb és kíméletesebb kezelések alkalmazásában.A JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery folyóiratban augusztus 15-én jelent meg a University of Miami Miller School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben egy olcsó, nem invazív, és gyors eredményt adó szűrővizsgálat alapjait dolgozták ki fej-nyak rák kiújulásának diagnosztizálására.

A kutatás során két olyan biomarkert is találtak, ami lehetőséget kínál a kiújulás kockázatának felmérésére.

A fej-nyaki rákok az Egyesült Államokban előforduló összes rákos megbetegedés közel 4%-át teszik ki, és a National Cancer Institute szerint gyakrabban diagnosztizálják őket 50 év felettieknél. A férfiaknál több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegségcsoport. Az elsődleges kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét és a sugárkezelés, amelyek azonban hatással lehetnek a beszédre, a nyelésre és a betegek megjelenésre is, súlyosan befolyásolva a betegek életminőségét. Ezek a hatások a kiújulás után még rosszabbak lehetnek, ráadásul a kiújulást nem mindig könnyű elkapni.

“Egyes esetekben nagyon nehéz meghatározni, hogy amit éppen látunk, az csak a kezelés utáni változás vagy a rák rekurrenciája” – nyilatkozta dr. Joseph Califano III, a tanulmány társszerzője. “A most felfedezett specifikus biomarkerek segíthetnek megszüntetni ezt a bizonytalanságot.”

Elizabeth Franzmann, akinek kutatólaboratóriuma egy olcsó, nem invazív szűrővizsgálat kidolgozását tűzte ki célul az ilyen jellegű daganatos betegségek kimutatására, szintén hangsúlyozta a korai kiújulás felismerésének fontosságát. “Ezek a betegek borzasztóan szenvednek” – fejtette ki. “Minél inkább minimalizálni tudjuk ezt a bizonytalanságot azáltal, hogy korán észrevesszük a kiújulást, annál jobban tudjuk mérsékelni a betegség súlyosságát és a halálozási arányt.”

Korábban Franzmann és kutatócsoportja azt tanulmányozta, hogy a nyálban található biomarkerek közül melyek lehetnek alkalmasak a szájüregi vagy oropharyngeális daganatok, a fej-nyaki rákok leggyakoribb típusainak kimutatására. Több éves munka eredményeként végül összefüggést találtak a daganatos betegségek rekurrenciája és két kulcsfontosságú biomarker, a CD44 (egy tumorképződést beindító molekula) és az összfehérjeszint között. A most közölt tanulmányban kifejezetten azt vizsgálták, hogy ez a két biomarker képes-e megjósolni a kiújulást a már diagnosztizált betegeknél. Klinikai vizsgálatukban a CD44 és az összfehérjeszint prognosztikai erejét több mint 160 betegnél vizsgálták. A betegeknek speciális mintatartóba kellett öblögetniük a kezdeti kezelést követő 18 hónapos időszakban, és a biomarkerek mérésére a kutatók laboratóriumi teszteket és olyan kísérleti laterális áramlási teszteket használtak, amelyek a terhességi tesztekhez és a Covid-19 tesztekhez hasonló technológiát alkalmaztak.

“Laboratóriumi vizsgálataink összefüggést mutattak ki a biomarker-szintek és a későbbi kiújulás valószínűsége között” – fejtette ki Franzmann. “A kezelés után három hónappal a normál fehérjeszintű betegekhez képest a körülbelül kétszer annyi összfehérjét mutató betegeknél a kiújulás kockázata körülbelül 65%-kal nagyobb volt, a normál szint háromszorosát mutató CD44-szintű betegeknél pedig 62%-kal volt nagyobb a rizikó.”

A tanulmány korai adatokkal szolgált egy olyan gyorsteszt kifejlesztéséhez, amely akár a vizsgálat során helyben eredményt szolgáltathat ezen biomarkerek kvantifikálásával.

 

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Saliva test offers hope for head and neck cancer patients

Salivary CD44 and Total Protein Levels to Detect Risk for Oral and Oropharyngeal Cancer Recurrence

 

Irodalmi hivatkozás:

Franzmann, E. J., et al. (2024) Salivary CD44 and Total Protein Levels to Detect Risk for Oral and Oropharyngeal Cancer Recurrence A Nonrandomized Clinical Trial. JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. doi.org/10.1001/jamaoto.2024.2490

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés