hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Hepatitis Világnap

Nemcsak a vírus, az alkohol is pusztítja

Az egészségügyi témájú világnapok sorában kiemelkedő fontosságot tulajdonít az orvosi szakma a Hepatitis Világnapnak, amelyet 2004 óta tartanak meg minden évben, szeptember utolsó napján. Még két évtizede sincs, hogy a májat megtámadó vírusok legveszedelmesebbjét, a hepatitis C-vírust megismerte a tudomány, s az azóta eltelt idő még arra sem volt elég, hogy a társadalomban tudatosodjon: e fontos szervünk súlyos, akár halálhoz is vezető megbetegedése kellő higiéniával és óvatos életmóddal biztosan elkerülhető.

A máj az egyik legérzékenyebb szervünk, melynek egészséges működését leginkább a nagy mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása és a májgyulladást okozó vírusok akadályozzák. A vírusos májgyulladás egyes típusait A,B és C megjelöléssel különítik el, a kórokozók alapján. Ma már sokat tudunk ezekről a fertőzésekről, és éppen ezért nem olyan félelmetesek, mint régen. A vírusos májgyulladásos esetek többsége enyhe lefolyású, sőt néha tünetmentes zajlik le. Csak kezeletlenül okozhatnak krónikus májbetegséget, ez azonban végzetes kimenetelű is lehet. A fertőzések gyógyítására megfelelő terápia áll rendelkezésre, a megelőzésre pedig - a C-típus kivételével - hatékony védőoltások is.
Dr. Makara Mihály, a Szent László Kórház hepatológus főorvosa főként a megfelelő higiéniára hívja fel a figyelmet.
- Az A-vírus okozta májgyulladás esetében ez fokozottan igaz, hiszen fertőzött széklettel, szennyezett étellel és itallal terjed, a gyakori kézmosás, a tiszta környezet legfőbb ellensége a vírusnak. Védőoltás is van az egyébként általában könnyű lefolyású májgyulladás ellen, melynek hatása tartós, 6 hónap után megismételve egész életre szóló védettséget ad. A B-vírus leginkább a vérkészítmények útján terjedhet, szennyezett injekciós tűvel, de testváladékkal és szexuális úton is. A kórokozó áthatol a nyálkahártyán is, tehát tetoválásnál, akupunktúra alkalmazása esetén, testékszerek használatánál, intravénás droghasználatnál, szexuális partnerek gyakori váltogatása során fokozott a fertőződés veszélye. Kórházi kezelést igényel, a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Erre is van védőoltás, azok, akik rendszeresen vért kapnak, valamint a művesekezeltek fokozottan veszélyeztetettek. Az oltás 14 éves korban kötelező és ingyenes, a további három oltás ad teljes körű védelmet. A 18 éven felüliek ma még nem védettek a B-vírus ellen, mivel az oltás csak 5 éve kötelező - tudatta a főorvos.
Ugyancsak vérkészítmények útján terjed a hepatitisz C-vírus is. A kórházi vérkészítmények ellenőrzése, és az egyszerhasználatos eszközök bevezetése következtében napjainkban ritka, csaknem kizárt a kórházi fertőzés. Ugyanakkor tetoválás, akupunktúra, közös borotva, törölköző használata veszélyes lehet.
Makara doktor azonban hangsúlyozza: a C-vírust csak 1990-ben fedezték fel és további két évvel később kezdték a vérkészítmények ellenőrzését, tehát időközben még sokan megbetegedhettek. Ezt igazolja, hogy a mostanában felfedezett C-vírussal fertőzöttek a 40-50-es korosztályból kerülnek ki. Friss fertőzött leginkább az egészségügyi dolgozók és a droghasználók körében fordul elő.
A májbetegségekről a közvélemény sokkal kevesebbet tud, mint a szív- és érrendszeri problémákról, amelyekről a tájékoztatás széles körű és rendszeres. A főorvos úgy véli, legalább 70 ezren élhetnek közöttünk úgy, hogy nem is tudnak fertőzöttségükről, amit az is magyaráz, hogy a C-vírus évekig tünetmentesen lappang a szervezetben.
A fejlett ipari országokban a népesség 1 százaléka fertőzött ezzel a vírussal. Sajnos nálunk megfelelő kezelésben csak 7-8 ezer beteg részesül. Van lehetőség a legkorszerűbb terápia alkalmazására is, de ez akár 6 millió forintba is kerülhet és van rá eset, hogy meg kell ismételni. Egyébként biztos gyógyulást nem ígér az sem, a statisztikák alapján 50-60 százalékban hatásos, a betegség szövődményei miatt.
Fontos lenne a rendszeres szűrés, erre viszont nincs anyagi fedezet. Az országban két helyen van olyan labor, amelyben a fertőzést egyértelműen ki tudják mutatni. Érdekes megfigyelés, hogy a nők ellenállóbbak a C-vírusra, mint a férfiak.
A máj legnagyobb ellensége az alkohol. Főként, ha C-vírussal fertőzött fogyasztja, hiszen akkor a negatív hatások összeadódnak és előbb utóbb májzsugor alakulhat ki. Magyarországon ez a második leggyakoribb halálok, évente 8 ezer ember elvesztéséért felelős. A májsejtek elhalnak, gyulladás és hegesedés lép fel. A folyamat végén a máj képtelen ellátni funkcióit, az anyagcserét és méregtelenítést, annak ellenére, hogy az egyik legjobban regenerálódni képes szervünk.
A máj gyógyításával foglalkozó hepatológusok a közelmúltban Sümegen konferencián összegezték a gyógyító munka során szerzett tapasztalatokat, és a Magyar Májkutatási Társaság legfrissebb eredményeivel is megismerkedtek.
- Eredményesen működik a Májbetegekért Alapítványunk is, mely a gondozott májbetegek magas színvonalú ellátását szorgalmazza, de a háziorvosok képzését is. Minden évben megtartjuk a Májnap című tudományos előadássorozatunkat. Így mutatjuk be a szakmának a legmodernebb eljárásokat, s az alkalmazható új készülékeket, mint tettük ezt nemrég a pibroscan esetében. Ez a berendezés májbiopszia, azaz fájdalmas szúrás nélkül mutatja meg a májszövetek állapotát.
Legújabban közvéleménykutatás jellegű kérdőíveket adtunk ki, melyeket rizikófaktor tényezők alapján tölthetnek ki az érdeklődők, és választ kapnak, hogy kell e tartaniuk a máj vírusos fertőzésétől - ecsetelte tudományos és ismeretterjesztő erőfeszítéseiket a főorvos.

Leopold Györgyi (MTI-Press) 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés