hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Minden ötödik beteg a PSA-szűrésnek köszönheti az életét

A prosztata-specifikus antigén (PSA) szint mérésén alapuló szűrési programok minden ötödik személyt megóvják attól, hogy halálát prosztatarák okozza. Egy széles körű vizsgálat most közzétett adatai felhívhatják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a korszerű szűrési módszer jelentős szerepet kaphat a mortalitás csökkentésében.

Noha világszerte a prosztatarák számít a második leggyakoribb daganatos haláloknak, az eddigi tapasztalatok azt jelzik, hogy a betegség az esetek közel egyharmadában nem agresszív és lassú lefolyású. A beteget ilyen esetekben feleslegesen terhelő diagnosztikai és terápiás erőfeszítések helyett egyre inkább az érintettek aktív nyomonkövetése kerül előtérbe, melynek segítségével kiválaszthatók a valóban kezelésre szoruló betegek.
Az European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) mind ez ideig a legszélesebb körű vizsgálat, mely a prosztatarákszűrés és a halálozás közötti összefüggések feltárására indult. A New England Journal of Medicine internetes oldalán nyilvánosságra hozott eredményeket az Európai Urológus Társaság most befejeződött stockholmi kongresszusán is bemutatták.
Az 1990-es évek elején indult felmérés keretében hét európai ország körülbelül 162 ezer betegének sorsát kísérték figyelemmel; a követési idő mediánja 9 év volt. Ennek kapcsán az 55 és 69 év közötti résztvevők egyik csoportjában kezdetben PSA-mérés történt, majd rendszeres kontrollvizsgálatot ajánlottak fel nekik a betegség korai felismerésére. Az átlagosan négyévente megismételt vizsgálatok során a 3,0 ng/ml-t tekintették határértéknek; ennél magasabb PSA-szint esetén biopsziára került sor. A résztvevők másik csoportjában nem végeztek szűrést. A szűrt csoportban a felismert prosztatákok kumulatív incidenciája 8,2 százalék, a kontrollcsoportban 4,8 százalék volt. A prosztataták miatti halálozás aránya 0,8 volt a szűrt csoportban a kontrollcsoporthoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy beteg életének megmentéséhez 1410 személyt kell szűrni, és 48 prosztatarákos beteget kell kezelni.
Az ERSPC tanulmány nemzetközi koordinátora, Fritz Schroder professzor összegzésként elmondta, hogy a PSA-szűrés eredményeként 20 százalékkal csökkent a prosztatarákkal összefüggő halálozás aránya, ezt pedig az egészségügyi döntéshozók sem hagyhatják figyelmen kívül a jövőbeni szűrési stratégiák felállítása során.

New England Journal of Medicine

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés