hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Prosztataszűrés: idős korban elhagyható?

A 75 év fölötti férfiak többsége számára nem kockázatos, ha nem vesznek részt prosztatarákszűrésen - közölték amerikai kutatók.

Ha a vérvizsgálat 3-nál kisebb prosztataspecifikus antigén (PSA) értéket mutat idősebb férfiaknál, akkor biztonságosan elhagyható a későbbi szűrés - állapítják meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársai a Journal of Urology című szaklap áprilisi számában megjelenő tanulmányukban. A PSA fehérje, melyet a prosztata termel, vérben mért mennyiségének növekedése a prosztatában kifejlődő tumorra utalhat. Értékét milliliterenként nanogrammban adják meg az orvosok.
A megállapításra a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) öregedést vizsgáló tanulmányában résztvevő 849 amerikai férfi adatait elemezve jutottak a kutatók. Megállapították, hogy azok közül a 75 év fölötti férfiak közül, akiknek PSA értéke kisebb volt 3-nál, senki nem halt meg prosztatarákban a követés időtartama alatt.
A szakemberek javasolják, hogy azok, akiknek PSA értéke 3 felett van, életkortól függetlenül rendszeresen járjanak szűrésre.


Forrás: Reuters/MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés