hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Gyógyítás

Minden nőnek folsavat!

Nemcsak a gyermekvárás időszakában kellene rendszeresen folsavat szedniük a nőknek, hanem állandóan – javasolja egy skóciai szakmai szervezet, ily módon ugyanis a nem tervezett terhességekben is csökkenhetne a nyitott gerinc és egyéb velőcsőzáródási rendellenességek előfordulása.
A Spina Bifida Association (SSBA) nevű szervezet képviselője a BBC Scotland  internetes oldalán arról beszél, hogy bár a nők többsége tisztában van azzal, hogy a folsav nagyban hozzájárul a nyitott gerinc és egyéb velőcsőzáródási rendellenességek kivédéséhez, jelentős részük úgy gondolja, hogy elegendő akkor beszerezni az első doboz vitamint, amikor tudomást szerez terhességéről. A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy ekkor már jócskán elkéstünk a megelőzéssel, hiszen a magzati gerincvelő és gerincoszlop fejlődése szempontjából éppen a legelső négy hét a legkritikusabb, a havi vérzés elmaradása pedig legkorábban a második-harmadik héten figyelmezteti a nőt terhességére.

Az SSBA ezért azt javasolja, hogy a nők azonnal kezdjék meg a folsav szedését, amint úgy döntenek, hogy gyermeket szeretnének, és terhességük idején mindvégig szedjék azt. Még ennél is jobb lenne, ha a vitaminszedés a nemi élet megkezdésétől annak végéig tartana. Ez utóbbi azért lenne fontos, mert a terhességek igen jelentős hányada nem tervezett, és a jelenlegi gyakorlat szerint ilyenkor esély sincs arra, hogy kiaknázzuk a folsav előnyös hatásait a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.

A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy rendszeres folsavpótlással nagyjából egynegyedére csökkenthető a nyitott gerinc és egyéb velőcsőzáródási rendellenességek előfordulása. A szakértők kiemelik, hogy az esetenként csak enyhe tüneteket okozó, de gyakran jelentős rokkantsággal és életminőségromlással járó veleszületett rendellenességek megelőzésére fordított összeg bőségesen megtérülne a betegség kapcsán a családot és a társadalmat egyaránt terhelő kezelési és ápolási költségek megtakarításában.

A helyzeten a világon szinte mindenhol akad javítani való, de a skóciai szakembereket különösen aggasztja a jelenlegi tendencia, hiszen az év első felében Skóciában 15 gyermek jött a világra ilyen fejlődési rendellenességgel, ami éppen duplája a korábbi statisztikák alapján várható számnak. Idén január óta annyi szülő kereste fel a szervezetet azzal, hogy beteg gyermeke született, amennyire az év végéig számítottak.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy az SSBA által javasolt gyakorlat elfogadása számos buktatót rejt, kezdve a hosszú távú vitaminpótlás sikeréhez elengedhetetlen gyógyszerszedési fegyelemtől egészen az anyagi szempontokig – ami a vitaminkészítmények borsos árát látva korántsem elhanyagolható kérdés. Erre kínálna megoldást a tej- vagy gabonatermékek központi dúsítása folsavval, ami a világ egyes pontjain – például az Egyesült Államokban vagy Kanadában – már ma is mindennapi bevett gyakorlat. Más országokban viszont marad a skóciai szervezet által javasolt megoldás, illetve a hagyományosabb módszerek – nevezetesen a folsavat nagy mennyiségben tartalmazó ételek (leveles zöldségek, káposztafélék, hüvelyesek, búzacsíra, diófélék, máj, élesztő) fogyasztása.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés