hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Minden második baba császármetszéssel születik Kecskeméten

A Mérce szerint egy kecskeméti szülésfelkészítő szakember adatelemzésének köszönhetően kiderült, hogy az utóbbi években Kecskeméten minden második kisbaba császármetszéssel jött a világra.

Kovács-Dandi Csilla az Eötvös Loránd Tudományegyetem perinatális szaktanácsadó hallgatójaként készített figyelemfelhívó plakátot, bemutatva a 2015 és 2021 közötti időszak császármetszéseinek arányát Kecskeméten az országos adatokhoz viszonyítva. Mint Facebook-oldalán írja, ezekben az években végig 6-11%-kal volt több a császármetszések aránya Kecskeméten. Ez a tendencia 2020-ban érte el a csúcsát 52,29%-kal, 3054-es születésszám mellett.

A beavatkozások jelentős mértékű indokolatlanságát támasztja alá az is, hogy 2021-ben ugyan kevesebb, 2750 baba született, a császármetszési arány ennek ellenére nem csökkent ilyen látványosan, mindössze 51,35%-ra. Vagyis a 2020-2021-es adatok alapján Kecskeméten minden második baba császármetszéssel jött a világra, ami az év 365 napjára vetítve azt jelenti, hogy átlag napi 4 császármetszés történt ebben a két évben. Viszonyításképp: a 2021-es országos átlag 40,63% volt. Ha pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását vesszük alapul, amely szerint 10-15 százalék volna az ideális, még súlyosabbnak tűnik a helyzet.

Ez nagyon magas arány, amely mögött biztosan állnak indokolatlanul végzett császármetszések is. Holott – mint arra Kovács-Dandi Csilla is felhívta a figyelmet – ez a beavatkozás nem egyszerű és nagyszerű, gyors és biztonságos. Számos komoly kockázata van az anyára, a gyermekre, és a későbbi gyermekvállalásra nézve, jelentős nehézségeket okozhat az anya-gyermek kötődésben, hogy a baba nem találkozik születése után rögtön az édesanyjával, az anyából egy időre magatehetetlen páciens lesz, a műtéti beavatkozás traumája pedig hosszan elkísérheti őt és a gyermeket is.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Mérce)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés