hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Mesterséges intelligencia alapú a Gerincsérültek Nemzeti Regiszter

A Neumann Medical Kft. vezette konzorcium a Semmelweis Egyetem és a Senso Media Zrt. részvételével mesterséges intelligencia alapú automatizált gerinctörés döntéstámogató diagnosztikai platformot és Gerincsérültek Nemzeti Regisztert fejlesztett Magyarországon, írja a Weborvos.

A fejlesztési projektben olyan mesterséges intelligencia alapú, automatizált döntéstámogató rendszert hoztak létre, amely akár egész Magyarországon segítheti az incidentális gerinctörések gyors, biztonságos azonosítását és szűrését CT felvételeken. Incidentális, mivel a mesterséges intelligencia elemzése minden olyan CT vizsgálaton automatikusan megtörténik, amelyen a gerincoszlop akárcsak részben ábrázolódik, tehát olyan CT felvételeken is megtörténik a mesterséges intelligencia elemzés, amelyek eredetileg nem gerinctörés azonosítása céljából készültek.

A projekt megvalósítása során a résztvevő konzorcium tagjai egy olyan összetett adatgyűjtő rendszert fejlesztettek, amely használatával az orvosok mesterséges intelligencia betanítására alkalmas adatbázist hoztak létre. A kórházakban és szakrendelőkben naponta akár több száz CT vizsgálat készül. A mesterséges intelligencia közel valós időben, automatikusan elemzi az összes felvételt, és felhívja a figyelmet az incidentális törés jelenlétére és kezelésének szükségességére.

A platform támogatja a túlterhelt és orvoshiánnyal küzdő radiológiai szakmát, és akár szűrővizsgálatként elkészült alacsony dózisú, ún. „low-dose” mellkas CT-k automatikus elemzésére is használható az incidentális törések azonosítása céljából.

A Gerincsértültek Nemzeti Regisztere (GENERE), egy központi helyen futó strukturált adatgyűjtő rendszer, amelyhez indulása után a jövőben bármely orvos és intézmény csatlakozhat, hogy a gerincsérülések leképezéséből nyerhető adatokat anonimizáltan gyűjtse. A GENERE platform értékes adatokat szolgáltathat orvostudományi kutatásokhoz és minőségbiztosítást célzó elemzésekhez, írja a Weborvos.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés