2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Már fejlesztik a nemzeti gerinctörés regisztert

Mesterséges intelligencia alapú automatizált gerinctörés döntéstámogató diagnosztikai platformot és a gerinctörés regisztert fejlesztenek.

A Neuman Medical Kft. vezette konzorcium a Semmelweis Egyetem részvételével mesterséges intelligencia alapú automatizált gerinctörés döntéstámogató diagnosztikai platformot és Gerincsérültek Nemzeti Regisztert fejleszt Magyarországon. A teljes projekt vissza nem térítendő támogatási összege 951,68 millió forint. A projekt elszámolható költségeit az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozzák.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú felhívásra a konzorcium GINOP-2.2.1-18-2020-00029 azonosító számon regisztrált, és a 2020.09.09-i támogatási döntés szerint támogatásban részesült. A fejlesztés célja olyan mesterséges intelligencia alapú, automatizált döntéstámogató rendszer létrehozása, amely egész Magyarországon segíti a gerinctörések gyors és biztonságos diagnózisát.

A projekt megvalósítása során a résztvevő konzorcium tagjai egy olyan összetett adatgyűjtő rendszert fejlesztenek, amely használatával az orvosok nagy mennyiségű adat segítségével mesterséges intelligencia betanítására alkalmas adatbázist hoznak lére. Az adatbázisba gerinc CT és röntgenfelvételeket lehet feltölteni, a létrejövő moduláris mesterséges intelligencia platformra pedig olyan algoritmusokat fejleszteni, amelyek tovább segítik a gyors és biztonságos munkát. A rendszer egésze egy olyan egyedülálló szolgáltatást jelent, amelybe a kórházak feltöltik a képeket, majd az így létrejött big data adatbázis alapján a mesterséges intelligencia dönti el minden egyedi eset súlyosságát, és valós időben ad visszajelzést az orvos számára triázsolva a sürgős és kevésbé sürgős eseteket.

A projekt elsősorban Balassagyarmaton valósul meg a Semmelweis Egyetem és a Neuman Medical Kft. együttműködésében. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt tervezett fizikai befejezése 2022.12.31., a konzorcium a fejlesztés eredményeként tesztelt prototípust és piacra vihető terméket állít elő 951,68 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink