hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Megoldás a makacs nyak- és vállfájdalmakra

A nyakban, a vállban és valamelyik karban érzett összefüggő fájdalmakról és enyhítésükről ír a nol.hu.

Az ilyen panasz hátterében leggyakrabban a nyaki idegek duzzadása vagy nyaki porckorongsérv van – idézik Varga Péter Pált, az Országos Gerincgyógyászati Központ tulajdonos-főorvosát.

Emlékeztetnek: az egészséges emberben a csontos gerinc védi a gerincvelőt, de előfordulhat, hogy a gerincvelő a gerinccsatorna kóros beszűkülése miatt nyomás alá kerül, így a működése károsodhat. Például a korosodással a nyaki csigolyák meszesedhetnek, ettől elvesztik formájukat, megnagyobbodhatnak. Emellett már a porckorongok is kevesebb vizet képesek megkötni, veszítenek a rugalmasságukból, térfogatuk csökken, „megkopnak”. Ezért nem is képesek elegendő távolságot tartani két csigolya között. Ezek a folyamatok beszűkíthetik a gerinccsatornát, a deformálódott csigolyák, ízületek pedig nyomhatják a gerincvelőt vagy az abból kilépő idegrostokat, ami aztán sokféle mozgás- és érzészavart okozhat.

Mivel más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, a megoldás keresésénél első állomás a háziorvos. Ők ismerik azokat a protokollokat, amelyeket végig kell járni a gyors és pontos diagnózishoz. Ha pedig a legsúlyosabb betegségeket (daganat, érszűkület) sikerült kizárni, akkor egy gyulladáscsökkentő kezeléssel (mozgásterápiával kiegészítve) teljesen karbantartható a fájdalom.

Idejében elkezdett tornával meg lehet előzni a nyaki eredetű elváltozásokat. Ehhez elég annyi, ha reggel ébredés után kimozgatjuk a nyakat, szisztematikusan előre-hátra, oldalra hajlítva a fejet néhányszor. Majd csípőből előre hajolva lógatjuk. Néhány karkörzéssel, nyújtással a vállízületet is érdemes bemelegíteni, de nyaki gerincszakasz karbantartásához a hasizom torna is hozzásegítolvasható a nol.hu.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés