hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Meghalt a nő, aki sertésvesét és szívpumpát kapott

Három hónappal a beavatkozás után meghalt az a New Jersey-i nő, aki elsőként a világon génszerkesztett sertésvesét és új szívpumpát kapott egyszerre, írja a HáziPatika.

Lisa Pisano, az első ember, aki mechanikus szívpumpát és génszerkesztett sertésvesét kapott egyszerre, vasárnap meghalt  közölte a New York-i Egyetem Langone Health orvosi központja, ahol a műtétet végezték. Az esetről a CNN számolt be.

Az 54 éves Lisa Pisanónak szívelégtelensége és végstádiumú vesebetegsége is volt, ez utóbbi rendszeres dialíziskezelést igényelt. A hagyományos kombinált szív-vese transzplantációra azonban nem volt jogosult, mivel több krónikus betegséggel is küzdött. Az emberi szervekből ugyanis korlátozott a készlet, ezért ahhoz, hogy valaki többszörös szervátültetésre jogosult legyen, bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie. Mivel ezek az amerikai nőnél nem teljesültek, ezért döntöttek orvosai a nem hagyományos eljárás mellett. A több beavatkozásból álló, kilenc napon át tartó műtétsorozatra április 12-én került sor, ám a véráramlás korlátozottsága miatt a sertésvesét végül május 29-én eltávolították.

Lisa esete volt az első bejelentett szervátültetés, amelyet mechanikus szívpumpával együtt végeztek el, és a második ismert transzplantáció, amelyet génszerkesztett sertésvesével végeztek. Richard "Rick" Slayman két héttel a műtétet követően elhagyhatta a kórházat, ám azóta ő is elhunyt, emlékeztet a lap.

(forrás: HáziPatika.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés